K 1

Kalastus on käynnistynyt avovesillä huhtikuun puolivälissä.

 

Kun yhteiskunta päättää työpaikkakiusata niin elinkeino/yksilö on voimaton..

Kolmekymmentä vuotta on merialueen ammattikalastuksen kiusaaminen valtiovallan suosiollisella johdolla ollut maamme kalatalouspolitiikkaa. Tuntuu välillä että kaikki kenot on jo keksitty mutta ei hätää, uusia innovatiivisia keinoja keksitään miten ammattikalastusta saadaan vielä hankaloitettua ja yrittäjien uskoa tulevaisuuteen murentaa. Keinovalikoima tuntuu ehtymättömältä.

Kalastusreissulta lohirysiltä rantaan tulosta pitää nyt vapusta alkaen ilmoittaa 30 min etukäteen ennen kuin saapuu satamaaan ja sitten on 60 min aikaa tulla maihin. Aikahaarukasta voi poiketa vain perustellusta syystä.

Tällainen alistaminen sopii erittäin huonosti rannikonläheisyydessä suoritettavaan kalastustoimintaan. Ensinnäkin kalastustapahtuma kestää usein koko päivän. Pyydyksiltä lähdetään käymään välillä maissa vaikka kahvilla tai WC:ssä, ja jatketaan kun tauko on ohi. Kalastajien pitää nyt ilmoittaa kaikki tauot etukäteen. Ilmoittaminen pienestä avoveneestä kaikenlaisilla keleillä on haasteellista. Kosketusnäyttö puhelimet on kosteusherkkiä. Kostealla sormella tai käsineet kädessä ne ei toimi/tottele. Uloimmilla rysillä ollaan ajoittain kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Olo on kuin entisellä hevosella. Kuormaa lisätään rekeen periaatteella kun tuonkin jaksoit niin jaksat vielä tuonkin vetää jne.. Saamme nähdä mitä taas ensivuonna keksitään jos täällä vielä on joku jota voidaan kiusata lisää. Maihintuloilmoitus on vain pikkuriikkinen lisä vanhempiin kommervekkeihin.

Kaupallinen rannikkokalastus on elintarvikkeiden tuottamista. Valvontaa tarvitaan ja sitä pitää olla, mutta ei näin että kalastamme valvontaa varten. Kalastuksen ohjaus on siitä kiinni miten helppoa valvonta on, ei siis siitä mikä olisi elinkeinolle paras toimintamalli.

K 2

Alkuun jäitä liikkuu apajilla. Pyydykset on merkittävä niin etteivät jäät tartu merkkeihin. Paras merkki on noin kolmimetrinen seiväs joka syvytetään painon kanssa niin että jäät pääsee tarttumatta yli. Pyydykset on myöskin laskettava riittävän syvälle ettei yläpaula yllä pintaan.

K 3

Kalat tuntuu olevan luottavaisia kevään suotuisaan edeistymiseen. Kututoimintaa on ollut silakalla, ahvenella ja lahnalla. Lahnan kutu on poikkeuksellisen aikaisessa.

K 4

Rysiä valmistellaan kovalla kiireellä laskukuntoon. Suotuisat heikkotuuliset päivät rysien laskuun ovat nyt hartain toive toukokuulle.

HjS