veneen keula

Vuoden kalastuskiintiöt on sitten annettu tai paremminkin otettu. Minun kalastukseen eniten vaikuttaa lohikiintiöt tai niiden olemattomuus. Merikalastus on saatu leimattua epätoivotuksi.

Kiintiöiden muodostumista sanotaan ”tieteelliseksi”. Ns. tiede taasen taipuu eriskummallisesti sen mukaan kuka sitä selittää ja poliitikot vielä viimeistelee. Biologisen tutkimuksen, ympäristöhallinnon, vapaa-ajankalastuksen(SVK) ja vihreän aatteen piirileikissä on totuus sellaista materiaalia joka uhrataan ensin.

Erityisen raskasta on ollut seurata eduskunnan ammattikalastuksen vastaista toimintaa. Ehkä tästä sitten koittaa parempi yhteiskunta kun ammattikalastus on saatu nujerrettua. Toiminta on ensiluokkaista eikä näin resurssivajeinen elinkeino pysty vastaamaan vaikka faktat ovat meidän puolella.

Iso ongelma on maassamme se ettei meillä ole kalaTALOUStieteellistä toimintaa. Ei yhtään kalaTALOUDEN professuuria eikä näinollen kalatalouden korkeakoulutusta. Meillä on kyllä kalatalousprofessorin nimeä käyttäviä henkilöitä, mutta ne on valetaloudellisia. Kyseessä kun on biologeja ja missään muualla ei talouden asiantuntiona esiinny biologit kuin kala-alalla. Vai onko joku joskus tavannut kalatalousprofessorin kommentoimassa vaikka maailmantaloutta. Eipä ole biologit sillä agendalla korkealla, ei vaikka olisivat suomalaista kalaTALOUDEN huippua.

Elinkeinokalatalous saa pitkälti kiittää heikosta asemastaan tätä ihmeellistä sekoilua mitä maassamme harjoitetaan. Näin vesistörikasmaa ja tuontikalan varassa. Biologit miettimässä miten loputkin maamme kalataloudesta saadaan nujerrettua.

Matkailukalastus on aina vaan tulevaisuuden ala on muuten ollut koko sen 50-vuotta mitä olen seurannut.
Aina vaan se on tulossa ja tulossa, ja suuret rahat sen myötä. Parhaimmillaan ulkomailta oikein tulee sellaista ”parempaa rahaa”.

Viikolla oli Tenolta kalastustietoja kuluvalta vuodelta. Olivat päätyneet siihen että oikein 200 ulkoimaista oli käyneet Tenolla kalassa. Voi ”jessus” sentää ”nehän kylpee” siellä rahassa: kokonaista 200.
Sellaiset 200 aiheuttaa nettohyötyä yhteiskunnallemme saman kuin yksi ammattikalastaja täällä rannikolla.

Siiantulo on jatkunut rysistä yhtä notkahdusta lukuun ottamatta. Viikolla oli voimakasta itätuulta ja saalis meni heikoksi. Itätuulen ei tarvinnut kuin tyyntyä niin taas oli hyviä kokuja.

Silakkaverkoilla on tullut kivasti silakkaa. Siikaverkoilla kävin kerran ja saa taas aikaa kulua kun seuraavan kerran lähden tyhjää verkottaa.

HjS