Ensi vuoden 2016 kalastusmahdollisuudet kiintiöityjen kalalajien osalta päätettiin maatalous- ja kalastusneuvoston Luxemburgin kokouksessa 22. lokakuuta.

Kiintiöt päätetään eräänlaisen lottojärjestelmän avulla. Tutkijat antavat ensin biologisen neuvon joka on perustuvinaan kalakantojen tilaan. Tieteellisen(biologisen) neuvonannon mekanismi toimiin niin, että ensin on kerätty joitain hajanaisia tietoja kalakannan tilasta ja sitten arvotaan kertoimia joilla tulokset muokataan sopiviksi. Jos tulos on ennalta päätetyn tuloksen vastainen, niin sitten muutetaan kertoimet sopiviksi ja kas kummaa, tulos on ihan kulloisenkin politiikan kannalta kohdillaan.

Poliitikot sitten päättävät kalastusmahdollisuudet unohtaen taloudelliset ja sosiaaliset ulottuvuudet biologisen leikin tuloksin.

Silakan osalta ”tutkijoiden” tietokoneleikit näyttivät Pohjanlahdelle roimaa pudotusta.Onneksi tällainen mielivalta saatiin tällä kertaa joinkuin torjuttua ja pudotus on edes jotenkin siedettävän rajoissa. Varsinkin kun viime vuoden lottoarvonta antoi tälle vuodelle runsaskätisesti, ei tilanne aivan katastrofiin mene.

DSC 0692
Lohikalastajan taivaanrannassa käväisi valonpilkahdus. Omat kansalliset voimat haluavat kuitenkin meidät nujertaa.

Lohikiintiöön tutkimus ja komissio oli kaavaillut pientä nostoa jolla olisi vähän korjattu nykyistä sairasta tilannetta. Lohta on hyvin, mutta merellä ei saa kalastaa kuin rippeitä. Suomen aloitteesta saatiin torpattua tämä pieni oikeudenmukainen korjausliike joka oli tulossa lohikiintiöön. No ehkä ensi vuonna tutkimus ei voi loputtomiin vääristellä kanta-arvioitaan ja poliitikkojenkin päähän voi jostain järjenhippu tuikahtaa (ehkä joskus). Silakankalastuksessa on vielä volyymia harjoittaa sopeutumisliikkeitä. Lohenkalastuksessa on vaikeampaa koska tutkimus ja poliitikot molemmat tavoittelevat elinkeinomme tuhoamista aivan avoimesti.

DSC 0677

Syksyn isoin siika 3,4kg

DSC 0699

Eka made saapuu vuosittain lähes päivälleen samaan aikaan rysään. Nyt 26.10, viime vuonna 27.10 ja 2013 25.10 Rysät, kaikki kuusi syksypyynnin PU-pyydystä ovat pyynnissä. Ylös aletaan vetää viikon päästä. Ainakin vähemmäksi pitää rysämäärää saada sillä jos talvi alkaa kolkutella, on kuuden rysän ylösveto sellainen ponnistus ettei se käy kädenkäänteessä. Kalaa on vielä tullut. Paras sesonki on mennyt, mutta vielä kannattaa koeskella.

DSC 0686

Hallitilanne on rankka ja verkkopyynti on katastrofaalista, mutta rysistä jonkun kalan saa. Tosin vaurioituneita kaloja niihinkin tulee.

Loppuun energiapoliittinen kuva. Tulevaisuuden aurinkoenergia nousee menneisyyden tuuli- ja öljyenergian takaa.
Kuvassa Mäntyluodon Öljyporauslauttatelakka.

DSC 0674

HjS