DSC 0081

Matin päivä on kansanperinteen mukainen ajankohta, jolloin talvi kääntyy kohti kevättä. Talvi tosin jatkuu vielä hetken. mutta  nyt aloitetaan työt joilla valmistaudutaan kevään tuloon.

Matin sanotaan avaavan tai sulkevan lumiportin. Tälle talvikaudelle oli lumiporttien avaaminen vuorossa. Täällä länsirannikolla ei juuri lunta ennen Mattia ole maassa ollut kuin ajoittain heikko huntu. Matti kuitenkin toi tänne tämän talven lumiennätyksen. Alkava maaliskuu on kuitenkin kuukausi, joka maan avaa ja loppukuun kevätpäivän tasauksen jälkeen uusilumi on vanhan (jos on) surma. Pitkään ei siis lumi tälle talvelle viipyile. Vesisadetta jo nyt luvassa joten pian hanget ohenee.

DSC 0071

Laineet liplattavat vaikka jäätalven kohokohtaa eletään. Kolmas lähes jäätön talvi peränjälkeen. Jään alle ei pyyntiä ole tarvinnut yrittää. Hankalaa pyynti on normaalitalvinakin näissä omissa vesissä. Jäät liikkuvat helposti ja rikkoontuvat, ja verkot sekä kalastajat ovat vaarassa. Suurta surua ei kuitenkaan tarvitse tuntea menetetystä talvikalastuksesta. Verkkopyynti jään alta on heikosti kannattavaa ulkomeren reunalla ja siihen pätee vanha viisaus: ”Parempi on köyhtyä maaten kuin työtä tehden”.

DSC 0045

Mattina on vielä aikaa pyydystöille. 

DSC 0068

Vyö/vanne. Uutta havasta rysän vanteisiin kiinni (rysänvanne = rysän peräosan muodon jäykistävä suuri rengas).

DSC 0078

Kiilaleikkaus ja merijame. Rysän nielun valmistusta.

Toivotaan että seuraava päivitys on alkaneen kalastuksen kuulumisia. Jos joku kuluvaa talvea intoutuu lauhaksi kehumaan niin kyllä tämä ihan keskivertoa on. Pakkasennätykset jäivät vaatimettomiksi, mutta kalastuksen talviseisaus näyttää muodostuvan ihan keskiarvoiseksi. Jos kuukauden päästä ei avovesikalastus ole käynnissä niin mennään yli pitkän keskiarvon. 2015 silakkaverkoille lähdettiin helmikuun viimeisinä päivinä ja silakoita tuli. Silloin lauhaa oli.

HjS