Nousulohien laskennassa käytettäviä kaikuluotaimia asennetaan parhaillaan, ja ensimmäiset havainnot lohimääristä saadaan kuluvan viikon lopulla. Voit seurata ajantasaisesti kudulle nousevien lohimäärien kehitystä Luonnonvarakeskuksen (Luke) verkkosivulta: www.luke.fi/nousulohet.

Viime kesänä Simojokeen nousi seurantahistorian suurin lohimäärä (yli 5000 yksilöä), ja Tornionjoella lohia havaittiin lähes saman verran (noin 100 000 yksilöä) kuin ennätysvuonna 2014. Nettisivun kuvaajista voit myös vertailla alkavan kesän ja aiempien vuosien lohennousuja päiväkohtaisella tarkkuudella.

Ensi viikolla Tornionjoella käynnistyy myös lohen poikasvaelluksen seuranta. Tällä tutkimuspyynnillä arvioidaan poikasvaelluksen runsautta. Lohen poikasmäärät ovat olleet Tornionjoella kasvussa ja ennusteiden mukaan tulevana kesänä saatetaan jo ylittää kahden miljoonan vaelluspoikasen raja.

Lohiseurantojen käynnistymistä on viivästyttänyt tämän kevään myöhäinen jäidenlähtö. Toisaalta lohetkaan eivät vaella joessa, ennen kuin jokivesi hieman lämpenee ja kovin tulvan nousu on ohitse.

Seuraa kudulle nousevien lohien määrää: www.luke.fi/nousulohet

Lähde: Luke tiedote 24.5.2017