Siika ei pärjää hintakilpailussa lohelle, jota tuodaan Suomeen etenkin Norjasta paljon. Kasvatetun siian tuottajahinta on laskenut romahdusmaisesti, mutta kuluttajalle siika on edelleen kalliin oloista.

Kasvatetun siian tuottajahinnan laskuun on syynä siian tuotannon kysyntää nopeampi kasvu ja norjalaisen lohen tulva, sanoo Kuhmon Eko-kalan toimitusjohtaja Jukka Ruokolainen. Myös kasvatetun siian korkeammat tuotantokustannukset ovat rajoittaneet luksuskalan myyntiä.

– Siian kasvattaminen myyntikuntoon vie vuoden lohta kauemmin, myös rehua kuluu enemmän. Siika tulee aina olemaan kalliimpaa, ja moni tietää tällä hetkellä, että luksustuotteesta on kysymys, sanoo Ruokolainen.

Tuottajahinta on laskenut kolmanneksella

Kuhmon Eko-kala tuottaa Kainuussa siikaa Kainuussa neljällä kasvattamolla noin 20 tonnia vuosittain. Siian kasvatus aloitettiin kymmenisen vuotta sitten suurin toivein. Tuotannon suuri kasvu koko maassa ja norjalaisen lohen myynti alle tuotantokustannusten on nyt lyönyt kannattavuuden pohjamutiin.

Tuottajahinta on laskenut kolmanneksella ja painunut alle kuuteen euroon. Vielä vuosi sitten tuottaja sai siiasta hieman alle kymmenen euroa kilolta.

Siian kasvattaminen myyntikuntoon vie vuoden lohta kauemmin, myös rehua kuluu enemmän. Kysymys on luksustuotteesta.

– Tuottaja tarvitsee sen 6,5 euroa, että saa omansa pois. Kun lohta saa puoli-ilmaiseksi ja siikaa myydään normaalilla hinnalla markkinoille, niin se tuntuu kalliilta, Ruokolainen laskee.

Tuottajan ahdinko ei kuitenkaan näy kaupan hyllyllä. Siian hinta on kuluttajalle pysynyt korkeana.

– Siinä pitäisi kauppiaiden nyt katsoa peiliin ja kate kohdalleen. Suomalaiset pitää opettaa syömään siikaa. Sitä kautta hyöty tulee kasvattajillekin, jos saadaan näitä määriä isommiksi niin tuotantokustannuksetkin sitten hiukan laskevat, Ruokolainen arvioi.

Lähde: Yle 11.7.2012