IMG 20180527 WA0000

 

Ruotsin rannikko näkyy paljaalla silmällä: harvinaista ja uskomatonta. Kännykkäkameran ominaisuudet ylittyvät kun kuvataan vastarantaa tässä Selkämeren leveimmällä kohdalla (yli 200km). Todisteeksi kuitenkin yritin ottaa kuvan 24. toukokuuta jossa Ruotsin ranta näkyy horisontin yllä. Kauniin korkeapaineisen kevään ilmiö, kangastukset, ovat useina päivinä muokanneet näkyvää todellisuutta myös kotirannoilla. 

 

”Kangastus on valon taittumisesta ilmakehän erilämpöisissä kerroksissa aiheutuva ilmiö, joka saa kaukaiset kohteet näkymään muualla kuin ne todellisuudessa ovat.” (Wikipedia)

 

Eräs elämän unohtumattomia hetkiä oli  -90 -luvulla kun avomerellä. Yöllä näin kangastusilmiön ja haloilmiön samaan aikaan. Tällöin kaikki Selkämeren rannikon taajamien valot heijastui näkyviin yhtä aikaa Vaasasta – Gälveen. Näky en unhoitu koskaan. Aivan kuin olisi ollut keskellä lammikkoa kun kaikki rannat näkyi yhtä aikaa vaikka näkymän säde oli enimmillään 400 km.

 

Kangastuksiin liittyy myös teknisiä ulottuvuuksia. Ne näkyvät myös tutkan näytöllä eli näkee  ikään kuin nurkan taakse. Radiopuhelinliikenne hyötyy sääoloista jotka silloin vallitsee. Saat yhteyksiä pitkien matkojen päähän kohteisiin joiden puhelinvastaanottimet ilman kangastusilmiötä olisivat pyöreän pallomme katveessa.

 

IMG 20180527 WA0001

 

IMG 20180527 WA0002

 

Vuosiin ei näin upeista rysien laskukeleistä ole saatu nauttia kuin mitä tämän kevään säät on olleet. Tyveniä heikko virtaisia päiviä on ollut haaskuulle asti. Yleensä on jouduttu odottelemaan sopivia kelejä kuten 2016, jolloin kauniit heikkotuuliset päivät taisi saada laskettua yhden käden sormin Vapun ja Juhannuksen välillä. Rannassa on kiirettä pitänyt laskukuntoon saattamisessa. Aivan viime viikon aikana ovat kuitenkin merivirrat voimistuneet. Syynä voi olla ennakointi tuulien voimistumiseen tai mahdolliset ukkoskelit jotka saapuvat mikäli helle jatkuu.

 

IMG 20180527 WA0003

IMG 20180527 WA0004

 

Vedet on olleet kirkkaita. Ponttonirysää ei välttämättä tarvitse nostaa ylös jos katsoo ensin ettei saalista näy. Kirkas vesi ja helteet ennakoivat leväkesää. Varsinkin pohjalevät kasvavat hyvin kun auringon valo pääsee syvälle kirkkaan veden ansiosta. Toinen huolestuttava on sinilevä joka niin ikään intoutuu helteisistä keleistä.

 

IMG 20180527 WA0005

 

Lohia on ihan kivasti ollut liikkeellä. Varsinainen vaellus vielä odotuttaa ja syönnöskalat on olleet saaliina.  Silakkasaaliit taasen on kovin vaihdelleet. Välillä hyvin ja sitten lähes tyhjää. Siikasaaliit ovat vaatimattomia näillä vesillä.

 

IMG 20180527 WA0006

 

Värikkäitä yllätyksiä rysissä. Nämä tervehdykset ovat kuin joku laittaisi kukkasia pyytöihin

 

IMG 20180527 WA0007

 

Lohenuistelijan kolmihaarakoukku on naulinnut karkuutetun lohen suun kiinni.

Lohen onni oli uida ammattikalastajan rysään jolloin sai armahduksen hitaalta nääntymiseltä nälkään.

 

IMG 20180527 WA0008

 

Kesäiset pumpulipilvet ennustavat seitsemän viikon poutaa. Pumpulipilviä on ollut lähes päivittäin viime päivinä. Vain ukkoskuurot voi tuoda jatkossa helpotusta hetkittäin tämän alkukesän kuivuuteen. Ukkosmyrskyt saattavat olla rysäpyydyksille tuhoisia sillä niihin aina liittyy voimakkaita virtauksia jolloin pyydykset ovat kovilla.

 

HjS