Kalan ja kalatuotteiden tuonti sekä vienti nousivat viime vuonna ennätyslukemiin. Viennin kasvusta huolimatta Suomen kalakaupan alijäämä säilyy, sillä tuonnin arvo oli lähes kahdeksankertainen vientiin verrattuna.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kalan ulkomaankauppa 2012 -tilaston mukaan kalan tuonti Suomeen jatkoi selvää kasvuaan viime vuonna. Sen arvo oli noin 350 miljoonaa euroa, mikä oli yli 15 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2011. Määrällisesti tuonti kasvoi noin 10 miljoonaa kiloa ja oli yhteensä 115 miljoonaa kiloa. Tuonnista elintarvikekalaa oli noin 90 prosenttia. Loput tuotiin pääasiassa eläinten rehuksi.

Edelleen selvästi eniten tuotiin tuoretta lohta Norjasta, noin 30 miljoonaa kiloa, arvoltaan runsaat 100 miljoonaa euroa. Muita merkittäviä tuontiartikkeleita olivat tonnikalasäilykkeet, muut kalavalmisteet sekä tuore kirjolohi ja katkarapu­tuotteet. Norjan jälkeen tärkeimmät tuontimaat olivat Ruotsi, Tanska, Thaimaa, Viro ja Saksa. Kaikkiaan Suomeen tuotiin kalatuotteita viime vuonna yli 70 maasta.

Vientimäärä ennallaan – arvo kasvoi

Suomesta vietyjen kalatuotteiden arvo vuonna 2012 oli lähes 46 miljoonaa euroa. Kasvua edellis­vuoteen oli 7 miljoonaa euroa. Viennin määrä pysyi ennallaan noin 60 miljoonassa kilossa.

Tärkeimmät vientituotteet olivat tuore lohi ja kirjolohi, tuore ja pakastettu silakka, kilohaili, silli- ja silakkavalmisteet ja ‑säi­lykkeet, mäti ja mätituotteet sekä rehukala. Noin 90 prosenttia viennistä oli ihmisravinnoksi käytettävää kalaa.

Tärkeimmät kalatuotteiden vientimaat olivat Ruotsi, Viro, Venäjä ja Tanska, joiden osuus viennin kokonais­arvosta oli yli 90 prosenttia. Kaikkiaan Suomesta vietiin kalaa tai kalatuotteita hieman yli 40 maahan.

Tilaston kotisivu:  http://www.rktl.fi/tilastot/aihealueet/kalan_ulkomaankauppa/

Julkaisu: Kalan ulkomaankauppa 2012

kalantuonti80-12

 Kalan ja kalatuotteiden tuonti Suomeen vuosina 1980-2012.

kalanvienti80-12

Kalan ja kalatuotteiden vienti Suomesta vuosina 1980-2012.

Lähde: RKTL 24.5.2013