EU-ministerit sopivat toimenpiteistä tuhlaavan käytännön lopettamiseksi. Ympäristöjärjestöt pitävät niitä riittämättöminä.
EU-maiden kalansaaliista arviolta 10–20 prosenttia päätyy takaisin mereen – suurin osa kuolleina. Kyse on valtavasta määrästä, sillä EU-maiden yhteenlaskettu kaupallinen saalis oli vuonna 2011 Eurostatin tilastojen mukaan 4,64 miljoonaa tonnia.
Sivusaaliiksi kutsuttua kalaa heitetään takaisin mereen pääasiassa kahdesta syystä: saaliin mukana tulee ”vääriä” kalalajeja tai kalat ovat alamittaisia. Maihin niitä ei ole kannattanut tuoda, sillä EU:ssa on haluttu estää pimeiden markkinoiden syntyminen alamittaisille kaloille.
Osana EU:n kalastuspolitiikan uudistamista myös sivusaaliin tuhlauksesta pyritään pääsemään eroon. Tavoitteena on kestävämpi kalastuskehitys.
Asiassa päästiin eteenpäin varhain keskiviikkona, kun kalastusasioista vastaavat EU-ministerit sopivat toimenpiteistä sivusaaliiden vähentämiseksi. Brysselissä pidetty kokous venyi 20-tuntiseksi. Suomea edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.
Aivan riitasoinnuitta kokous ei sujunut.
Etelä-Euroopan vahvat kalastusmaat Espanjan ja Portugalin johdolla torjuivat Euroopan parlamentin aiemmin kannattaman ratkaisun, jonka mukaan vuodesta 2014 alkaen kaikki saalistettu kala on tuotava maihin.
Tavoite on yhä olemassa, mutta aikataulu ei ole parlamentin toiveiden mukainen.
Ministerit sopivat tietyistä joustoista, jotka ovat voimassa vuoteen 2019. Esimerkiksi vuosina 2014–16 kalastajat voivat heittää mereen 9 prosenttia tietyistä ei-toivotuista lajeista. Määrää vähennetään seitsemään prosenttiin vuoteen 2019 mennessä, minkä jälkeen kaikki saalis on tuotava maihin.
”Näille poikkeuksille sovelletaan tiukkoja ehtoja, eritoten kaikki tällaiset saaliit on rekisteröitävä”, ministereiden tiedotteessa sanotaan.
Vaikka pohjoiset jäsenmaat olivat enemmän Euroopan parlamentin linjoilla, lopulta vain Ruotsin maatalousministeri Eskil Erlandsson äänesti kompromissia vastaan.
Neuvotteluissa mukana ollut erityisasiantuntija Risto Lampinen Suomen EU-edustustosta kertoi, että joustoilla haluttiin varmistaa, ettei kalastajille synny ongelmia erilaisten olosuhteiden vuoksi.
Esimerkiksi Itämerellä sivusaaliin ongelmaa ei juuri ole, kun Pohjanmerellä sen osuus voi olla puolet saaliista.
”Arvioni on se, että osa maista halusi vähemmän kunnianhimoisen aikataulun. Oleellista on kuitenkin se, että kyseessä on todella suuri muutos ajatteluun ja luonnonvarojen hyödyntämiseen. Tämä on oikeasti merkittävä [päätös]”, Lampinen sanoi.
Ministerit päättivät myös toimenpiteistä, jotta alamittaisia kaloja ei enää tarvitse hävittää. Niille aiotaan avata lailliset markkinat sallimalla niiden käyttö muun muassa rehuna. Lisäksi niitä voidaan ohjata hyväntekeväisyyteen.
Monet ympäristöjärjestöt ilmaisivat tyytymättömyytensä ministerikokouksen päätöksiin, joita pidettiin riittämättöminä.
Lähde: HS 28.2.2013