Kalastonhoitomaksuja voi ostaa vuodelle 2017 jo joulukuun ajan. Kuluva vuosi osoitti uuden kalastonhoitomaksun suosion: Maksuja lunastettiin 266 000 kappaletta, mistä kertyi 8,7 miljoonaa euroa kalojen ja kalavesien hyväksi. Kertymässä oli pientä kasvua edellisvuoteen.
Maa- ja metsätalousministeriö jakaa kertyneet 8,7 miljoonaa euroa kalavesien kunnostukseen, valvontaan, kalatalousalueiden toimintaan, kalastuksen neuvontaan, vesialueiden omistajien korvauksiin ja kalastusmaksujen keräämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Varojen käyttö perustuu kalastuslain 82 §:ään.
Kalastonhoitomaksu on pakollinen kaikille 18–64-vuotiaille kalastajille, jotka kalastavat muuten kuin pilkillä, ongella tai silakkalitkalla. Vuoden 2016 alusta laki muuttui siten, että vanha kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut yhdistyivät yhdeksi kalastonhoitomaksuksi.
Muutos osoitti suosionsa, sillä maksettujen kalastusmaksujen määrä oli laskenut tasaisesti vuoteen 2015 saakka. Lakimuutoksen jälkeen lasku siis taittui, mutta vielä on matkaa 15 vuoden takaisiin lukuihin, jolloin kalastusmaksun suoritti yli 300 000 kalastajaa vuosittain.
Uusi lupa on kattava, muttei kata koko Suomea
Kalastonhoitomaksun myynti vuodelle 2017 alkoi heti joulukuun alussa. Maksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, palvelunumeron 020 69 2424 kautta tai R-Kioskeissa. Koko vuoden kalastonhoitomaksu maksaa 39 euroa, seitsemän vuorokauden maksu 12 euroa ja yhden vuorokauden maksu 5 euroa. R-Kioskilla maksuun tulee päälle palvelumaksu.
Kun kalastaja maksaa kalastonhoitomaksun, hän voi jo kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, lähinnä järvi-, lampi- ja merialueilla. Vaelluskalavesistöjen koski- ja virtapaikoille kalastaja tarvitsee erillisen luvan. Samoin kaikille ELY-keskuksen päätöksellä rajoitetuille vesialueille tarvitaan erillinen lupa. Kalastaja näkee rajoitetut, erillisen luvan vaativat alueet Kalastusrajoitus.fi-karttapalvelusta.
”Kaikkialla ei saa vapakalastaa kalastonhoitomaksulla, eikä kaikkialla voi pilkkiä tai onkia ilmaiseksi. Tällaista väärää tietoa kalastajien keskuudessa on vielä jonkin verran”, ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksesta kertoo.
Myös pilkille tai ongelle aikovat kalastajat pystyvät tarkistamaan Kalastusrajoitus.fi-sivuilta, missä vesistössä se on kiellettyä tai vaatii erillisen luvan.
Lisää aiheesta
Kalastusrajoitus.fi, mmm.fi/kalastuslaki, eräluvat.fi/kalastonhoitomaksu
Lähde: Metsähallitus 9.12.2016