SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne vaatii, ettei uutta kalastusmaksua saa ulottaa yli 65-vuotiaisiin. Rinne ei kelpuuta myöskään maatalousministerin ehdottamaa kompromissia.

Yli 65-vuotiaat saavat nykyään kalastella vapaasti ilman lupia. Uusi kalastuslaki panisi senioritkin ostamaan kalastusluvan. Tämä on SDP:n mielestä väärin.

– Eläkkeellä olevilla ihmisillä on aika heikot tulot tällä hetkellä. Tästä syystä on tärkeää, että yli 65-vuotiaille ei säädetä kalastusmaksua, SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne sanoo.

Muissakin puolueissa eläkeläisten kalastuslupa on kerännyt vastarintaa. Lakiesitys on pantu hallituksessa pöydälle.

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) on sorvannut kompromissin, jossa nykyiset 65-vuotiaat säilyttävät kalastusoikeutensa, mutta maksajiksi tulevat myöhemmin 65 vuotta täyttävät. Tämä ei riitä Rinteelle.

– Holkeri toi silakat pöytään ja nyt näyttää Orpo vievän silakat pöydästä, Rinne tokaisee.

Orpo harmittelee Rinteen suhtautumista.

– Tätä lakia on valmisteltu pitkään. Valmistelussa on koko ajan lähdetty siitä, että pyritään luomaan yhtenäinen maksujärjestelmä koko maahan kaikille kalastajille.

Uusi kalastusmaksu olisi 35 euroa vuodessa. Luvalla voisi jatkossa kalastaa koko maassa. Eläkeläisiltä kerätty summa olisi toista miljoonaa.

– Meidän tahtotila on, että lakiesitys ei tule sellaisenaan voimaan kuin nyt on esitetty. Jos esitys ei muutu niin äänestetään, Rinne sanoo.

Kalastuslaki koskettaa satoja tuhansia kansalaisia. Vaikka suurista summista ei puhutakaan, vaalikentillä asia tulee herkästi eteen.

– Minusta tämäntyyppiselle politikoinnille ei ole sijaa. Olen erittäin murheellinen, jos tässä ei päästä eteenpäin, Orpo sanoo.

Antti Rinne on tähän mennessä etsinyt ahkerasti pelipaikkoja SDP:n kannatuksen hilaamiseksi ylöspäin.

Toissa viikolla Rinne panosti kaikkensa Teollisuuden Voiman ydinvoimalupaan. Siitä tosin saattoi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Taloustutkimuksen Ylelle tekemä kannatusmittaus syyskuulta kertoo, että demarit olivat jo ponnistamassa perussuomalaisten rinnalle, mutta viimeisellä viikolla nousu suli.

Elokuun mittauksessa Rinteen vaatimus takuueläkkeen nostamisesta toi eläkeläisten kannatusta vähäksi aikaa.

Lähde: Yle 1.10.2014 (otsikko muutettu)