Kalastusvakuutus on kalatalouden viimeinen kansallinen tukimuoto.

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ aikoo heikentää kalastajien vakuutusturvaa. Kalastusvakuutuksen ehtoja heikennettiin viimeksi vuonna 2014. Nyt maa- ja metsätalousministeriö esittää, että troolikalastuksen vakuutustuki poistetaan ja valtion osuutta rysä- ja venevahinkojen korvauksista vähennetään. Hanketta perustellaan hallitusohjelman mukaisilla säästöillä.

Kalastusvakuutuksen kulut valtiolle ovat viime vuosina olleet noin miljoona euroa. Tästä hallitus haluaa nyt puolet pois. Kulut vähenevät luonnostaankin, kun kalastajien määrä vähenee ja siirtyminen aluskohtaisiin kiintiöihin vähentää kilpakalastusta. Kalastajien vakuutusturvan heikentämisellä saatavat säästöt ovat 0,02 prosenttia maa- ja metsätalousministeriön budjetista, joka on 2,5 miljardia euroa.

Suurpetojen aiheuttamat vahingot korvataan Suomessa nykyään täysimääräisesti. Hyljevahinkojen kohdalla tilanne on paljon heikompi. Kalastajat voivat saada Euroopan meri- ja kalatalousrahaston kautta laskennallista hyljekorvausta, jolla on tarkoitus kompensoida hylkeiden syömää saalista. Korvaussummat ovat laskussa, vaikka hyljevahingot lisääntyvät.

Hylkeiden rikkomista pyydyksistä kalastajat saavat korvausta kalastusvakuutuksen kautta, kun maksavat ensin vakuutusmaksut ja omavastuut. Valtion korvausosuus hylkeiden rikkomista verkoista on 40 prosenttia. Pienituloiset, alle 10 000 euroa vuodessa ansaitsevat, kalastajat jäävät ilman korvauksia.

Kalastusvakuutus on kalatalouden viimeinen kansallinen tukimuoto. EU hyväksyi sen pitkien neuvottelujen jälkeen. Nyt suunnitellut leikkaukset ovat täysin kotimaista alkuperää. Ne ovat niin rajuja, että ne uhkaavat kaataa korvausasioita hoitavat kalastusvakuutusyhdistykset. Tällöin kalastajat eivät saisi lainkaan korvausta myrskyvahingoista eivätkä hylkeiden rikkomista pyydyksistä.

”Sininen biotalous nousuun” on yksi hallituksen kärkihankkeista. Tavoitteissa mainitaan, että kala- ja vesivarojen kotimaista käyttöä ja vientiä edistetään. Tämä tehdään purkamalla normeja ja edistämällä vesi- ja kalavaroihin perustuvan liiketoiminnan kasvua.

Miten kalastajien vakuutusturvan romuttaminen edistää sinisen biotalouden tavoitteita? Otetaanko vähätkin rahat pois kalatalouden käytännön tasolta ja siirretään ministeriöiden väliseen seurusteluun?

Teemu Tast

toiminnanjohtaja

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto

 

Lähde: Helsingin Sanomat 18.9.2016