Saimaan ammattikalastajat haluaisivat laajentaa rysäkalastusta saimaannorpan esiintymisalueilla. Etelä-Savossa on testattu parin vuoden ajan uusia norpalle turvallisia upporysiä, joissa pyydyksen nielu on varustettu kalterilla. Norppien pyydyskuolemia ei ole koekalastuksissa sattunut.

Euroopan kalatalousrahaston tukemassa hankkeessa ovat mukana kalastajien lisäksi norppatutkijat ja -suojelijat.

Tänä vuonna Saimaalla on kuollut jo kolme saimaannorppaa verkkoihin. Yksikään verkoista ei ole ollut ammattikalastajien.

– Tavoitteena on ollut kehittää sellainen pyydys, joka tarjoaisi varteenotettavan vaihtoehdon verkkokalastajille ja olisi norpalle turvallinen. Sen on kelvattava nimenomaan ammattikalastajalle, sanoo Metsähallituksen ylitarkastaja, suojelubiologi Tero Sipilä.

Uusia rysiä on testattu Haukivedellä, Puruvedellä ja Paasivedellä. Norppien liikehdintää on kuvattu myös veden alla rysien suuaukolla.

– Norpat ottavat jopa pieniä torkkuja kalterin takana. Norpan päivystäessä pyydykseen ei kyllä ui kalaakaan, sanoo Pekka Sahama Itä-Suomen kalatalousryhmästä.

Rysistä on saatu koekalastuksissa muun muassa kuhaa, ahventa ja lahnaa. Muikun kohdalla pyyntiä on yhä kehitettävä.

Hankkeeseen osallistunut ammattikalastaja Markku Kettunen pitää hyvänä, että pohjarysiä on päästy viimeinkin kokeilemaan poikkeusluvilla.

– Puruvedellä kalastajat saivat kevätkesällä yhdellä rysällä satoja kiloja ahventa. Rysäpyynti voi tuoda hyvän lisän varsinkin kesäaikaan, sanoo Kettunen.

Testatut pyydykset maksavat useita tuhansia euroja itse tehtyinäkin ja ilmaponttoneilla varustettu ruotsalaisrysä parikymmentätuhatta euroa.

– Kokeilumielessä niitä ei kannata hankkia. Pyydyksen on oltava norppaturvallinen, helposti käsiteltävä ja annettava kalaa.

Sähke: TS–STT 12.2.2012