Epäilyt nikkelipäästön vaikutuksista kalakantaan ovat näkyneet Kokemäenjoesta pyydettyjen kalojen myynnissä. Vaikka uusimmat tutkimukset osoittavatkin, että kaloihin ei ole kertynyt metalleja, on vahinko jo osittain tapahtunut. Kalastajille tilanne on ollut vaikea.

Satakuntalaiset kalastajat huokaisivat helpotuksesta, kun tutkimukset osoittivat, että Harjavallan nikkelipäästöllä ei ole ollut vaikutuksia paikalliseen kalakantaan. Epäilykset ovat kuitenkin tehneet jo suurta vahinkoa myynnille.

– Tilanne on huolestuttanut monia. Erityisesti jokisuun lähellä kalastavat ovat olleet vaikeuksissa, sillä kalakauppiaat eivät ole varotoimenpiteenä ostaneet kalaa, kertoo ammattikalastaja Heikki Salokangas.

Istutuksia ja rahallisia korvauksia

Salokankaan mukaan syntyneiden tappioiden määrää on vaikea arvioida, mutta jonkinlaisia korvauksia kalastajille olisi hänen mielestään syytä tarjota.

– Onhan se selvää, että jos kala ei käy kaupaksi ja työpäiviä jää tekemättä, niin joku hinta sillä on. Yksittäisille kärsijöille voisi antaa vaikka rahallisen korvauksen. Jokeen voisi myös istuttaa muutaman vuoden ajan kaloja, niin se olisi tasapuolista kaikille kalastajaryhmille, Salokangas pohtii.

Norilsk Nickelin mittava nikkelivuoto tapahtui runsaat kaksi viikkoa sitten. Sen vaikutuksia ympäristöön selvitetään edelleen.

Kokemäenjoen veden nikkelipitoisuudet ovat Porin kaupungin tiistaisen tiedotteen mukaan laskeneet selvästi. Pitoisuudet ovat puolittuneet viime torstaista.

Lähde: Yle 22.7.2014