Kalastajien kurjuus revittyjen verkkojen kanssa kasvaa Merenkurkussa ja Perämerellä. Meneillään voi olla kalastajien pahin talvi tähän asti.

 

Kalastajien talvi on ollut erittäin haastava länsirannikolla. Harmaahylkeet ja norpat ovat syöneet kalastajien verkoista yli puolet saaliista, kertoo Österbottens Fiskarförbundin kalastuskonsulentti Leif Kaarto. Hän arvelee, että kyseessä voi olla pahin talvi tähän asti.

Rikotuista verkoista maksetaan kalastajille ennätysmäärä korvauksia, mutta ne eivät korvaa menetettyjä saaliita. Moni kalastaja on joutunut etsimään muita töitä talviajaksi.

Vuonna 2016 Kristiinankaupunki-Kokkola –välillä maksettiin yli 50 000 euroa korvauksina rikotuista verkoista. Kaarto laskee, että summa kasvaa joka vuosi 5–6 prosenttia.

– Korvaukset ovat vain pisara meressä. Kaikki eivät edes pysty hakemaan niitä, sillä korvauksia saadakseen on oltava 10 000 euron liikevaihto. Siihen on nykyään vaikea päästä, Kaarto sanoo.

Saaliina vain yksittäisiä kaloja

Pahin tilanne on Merenkurkussa, Luodossa ja tänä talvena myös Kokkolassa, jossa on liikkunut paljon itämerennorppia.

– Norpat ovat vallanneet koko rannikkoseudun. Ne uivat pitkälle jään alla ja syövät kalat verkoista. Harmaahylkeet ovat suurempi ongelma avovedessä, kertoo Kaarto.

Kaarto on saanut paljon ikäviä viestejä kalastajilta talven aikana. Kalastajien elinkeino vaikuttaa entistä uhatummalta joka vuosi. Hän vertaa tilannetta parinkymmenen vuoden taakse, jolloin meneillään olevan talven kaltainen päiväsaalis oli 50–100 kiloa. Nyt puhutaan yksittäisistä kaloista.

– Ei kannata viedä verkkoja veteen ja tulla takaisin rikottujen pyydyksien kanssa. Pari päivää sitten kalastaja vei Uudessakaarlepyyssä 20 verkkoa ja sai yhden kalan. Maksamaalta, jossa on perinteisesti saatu hyvin madetta, kerrotaan, ettei sitäkään enää tule. Hylkeet syövät kaiken, mitä vedessä on.

– Tilanne pahenee jatkuvasti kasvavan hyljekannan vuoksi. Ne syövät jo yli puolet kalastajien saaliista. Pelkästään Mustasaaren kunnassa oli 15 vuotta sitten noin 110 ammattikalastajaa. Nykyään on kolme.

Hylkeitä saa metsästää vain omaan käyttöön

Perämeren ja Merenkurkun alueilla saa metsästää 633 harmaahyljettä ja 200 itämerennorppaa vuodessa. Rannikolla liikkuvaa norppaa on onnistuttu saalistamaan lähes kiintiön mukainen määrä, mutta harmaahyljekannan harventaminen on ollut haastavampaa.

– Harmaahylkeiden osalta ei ole päästy lähellekään kiintiömäärää, kertoo Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas.

Pellaksen mukaan suurin ongelma on EU:n muutama vuosi sitten asettama kauppakielto. Harmaahylkeen lihaa tai siitä tehtyjä muita tuotteita ei saa myydä, joten metsästäjät voivat pyytää sitä vain omaan käyttöönsä.

– Jos 3–4 äijää lähtee pyytämään harmaahylkeitä, niin he ampuvat maksimissaan 5–6 hyljettä. Jos he ampuisivat enemmän, niin se ei olisi metsästystä, vaan hävittämistä, Pellas toteaa.

Lisäksi sääolosuhteet tekevät pyynnistä erittäin haastavaa.

Lähde: Yle 8.2.2018