Ely-keskus ei antanut kalastajille lupaa ampua merimetsoja eikä häiritä näiden pesintää Satakunnassa. Merikarvian kalastusalueen puheenjohtaja kummastelee Ely-keskuksen perusteluja ja sanoo olevansa varma merimetsojen aiheuttamista haitoista.

Kalastajat ovat pettyneitä Ely-keskuksen päätökseen, jonka mukaan merimetsojen häirintään ja ampumiseen ei myönnetä lupia Satakunnan kalastusalueille. Ely-keskuksen mukaan kalastajat eivät ole pystyneet riittävän puolueettomasti todistamaan, että merimetsoista on haittaa kalastukselle.

Merikarvian kalastusalueen puheenjohtaja Ari Uusimäki sanoo, että merimetsot haittaavat erityisesti kalojen istutusta keväisin ja aiheuttavat mittavia tappioita kalastajille. Uusimäen mukaansa Ely-keskuksen vaatimus pitävämmistä todisteista on erikoinen.

-Miksi vain meidän pitää todistaa, että merimetsoista on haittaa. Päinvastoin voisi kysyä, mitä todisteita Ely-keskuksella on siitä, että merimetsoista ei ole haittaa. Kalastajilla on merimetsojen aiheuttamista ongelmista omakohtaisia, karvaita kokemuksia, Uusimäki kertoo.

Uusimäen mukaan yksi syy tiukentuneelle merimetsokannalle saattaa olla aatteellinen.

-Ilmeisesti Ely-keskuksen henkilöpuolella on ollut muutoksia. Supervihreä liike pääsee käsiksi asioihin ja käyttää valtaansa, Uusimäki sanoo.

Kiista jäytää kalastajien ja virkamiesten välejä

Kalastajat ovat pettyneitä siihen, että Suomen merimetsokannan on annettu kasvaa. Uusimäen mukaan muissa Itämeren reunavaltioissa merimetsoja kohdellaan ankarammin, jolloin linnut muuttavat Suomen rannikolle turvaan ja merimetsokanta kasvaa entisestään.

Luvian, Porin ja Merikarvian kalastusalueet hakivat yhteistä lupaa pesinnän estämiselle ja häirinnälle sekä enintään kahdensadan merimetson ampumiselle. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan hakijat eivät olleet riittävästi esittäneet, millaisia haittoja merimetsot aiheuttavat. Siksi keskus hylkäsi pyyntihakemukset.

EU:n lintudirektiivi suojelee merimetsoja, eikä Ely-keskus katso saaneensa riittäviä ja puolueettomia perusteluja, että merimetsoista on merkittävää haittaa kalastajille. Myös hallinto-oikeus on viimeaikaisissa ratkaisuissaan tiukentanut linjaa merimetsojen ampumiseen.

Lähde: Yle 18.7.2012