Maa- ja metsätalousministeriö soutaa ja huopaa kalastajien lohikiintiön kontrolloinnissa. Kalastajat saivat vähän siimaa, kun kahden viikon kiellon jälkeen lohta saa taas nostaa. Saaliista pitää nykään ilmoittaa reaaliaikaisesti saalisrekisteriin.

Maa- ja metsätalousministeriö kielsi lohenkalastuksen Pohjanlahdella 25. päivä heinäkuuta alkaen, jotta kalastajat eivät ylittäisi heille myönnettyä lohikiintiötä. Lohen kalastajat ovat saaneet nyt niin sanotun extra-viikon ja lohta saa taas Pohjanlahdelta nostaa.

– Eletään sellaista vuodenaikaa nyt, että lohen tulo on varsin heikkoa ja pääosan pyydyksiä vedin ylös silloin, kun kiintiö ensimmäisen kerran pistettiin kiinni, kertoo silakkaverkoilta aamutuimaan palannut Heikki Salokangas.

Kokeneen ammattikalastajan on vaikea ymmärtää suotamista ja huopaamista lohenkalastuksen kontrolloinnissa.

– Jos oli erikoinen päätös kieltää lohenkalastaus kahdeksi viikoksi, niin oli se erikoista avata kalastus jälleen tälle viikolle. Kaikkeen sitä joutuu tässä elinkeinossa taipumaan, kun tällaistakin joutuu kestämään, Salokangas ihmettelee.

Sähköinen saalisrekisteri pitää lohikiintiön täyttymisen ajantasalla

Kalastajille on tullut tänä vuonna uusi käytäntö ilmoittaa saaliista reaaliaikaisesti saalisrekisteriin. Sen lisäksi, että kalat lasketaan ja punnitaan, pitää tietää, mihin saalis myydään.

– Tämä sähköinen ilmoittaminen on tullut vasta tänä vuonna. Ennen saalis ilmoitettiin postitse ja se oli kieltämättä hidas tapa, Salokangas valottaa.

Kun lohenkalastus kiellettiin heinäkuun 25. päivä, oli lohikiintiöstä kalastettu 70 prosenttia. Salokangas pistää lohenkalastuksen kahden viikon pannan asiantuntemattomuuden piikkiin.

Onneksi EU:ssa oli sen verran rotia, että suomalaisten houreet saatiin pois ja me saamme kalastaa sen verran kuin asiallista on.

Lohikiintiöstä on  Suomessa vielä 20 prosenttia nostamatta.

Asiallisesta lohikiintiöstä kiitos EU:lle

Tärkeimmät kalalajit Pohjanlahdella ovat lohi, silakka ja siika. Salokankaan mukaan aiempina vuosina heikko siikakanta on tänä vuonna jonkin verran elpynyt.

– Silakkaa nousee ihan hyvin, mutta sen kohdalla on hieman markkinointivaikeuksia. Lohi on meille merkittävin kala, koska sitä nyt nousee ja markkinat ovat hyvät, toteaa Salokangas.

Kalastaja antaa kiitosta EU:n suuntaan, mikä hänen mielestään pelasti suomalaisten kalastajien tilanteen myöntämällä asianmukaisen lohikiintiön.

– Suomen edeuskunta meinasi rokottaa meidän kiintiötä siitä, että Puolassa epäillään olevan salakalastusta. Onneksi EU:ssa oli sen verran rotia, että suomalaisten houreet saatiin pois ja me saamme kalastaa sen verran kuin asiallista on.

Lähde: Yle Satakunta 9.8.2013