Merikarvia viikolla Kalaa ja kulttuuri -illassa puhuneen Suomen Ammattikalastajaliiton hallituksen jäsen ja Selkämeren Ammattikalastajien puheenjohtaja Sami Venerannan mukaan koko ajan harveneva ammattikalastajien joukko on entistä enemmän lakien ja säädösten sanelemassa viidakossa. Kiellot ja rajoitukset tekevät ammatin harjoittamisesta entistä vaikeampaa.

Ammattikalastajien tunnot ovat varsin ristiriitaiset. Venerannan mukaan mittavat kiellot, rajoitukset ja muut vaatimukset saavat kalastajat tuntemaan kuin lähtisi merelle varkaisiin.

Viikkoa ennen merelle lähtöä on ilmoitettava pyyntipaikat ja pyydykset. Lisäksi saadut lohet on merkittävä nippusidettä muistuttavalla merkintäsysteemillä, jotka tulevat ely-keskukselta. Kaiken päälle on olemassa vielä kiintiömaksu.

Jäljellä olevat ammattikalastajat vielä jaksavat pyydystää tuoretta kalaa suomalaisille, sillä kuluttajat antavat tukeaan kalastukselle.

Kala ja kalatalous on puheenaiheena myös ensi viikolla Porin SuomiAreena -keskustelussa. Kalatalouden puolestapuhuja Pro Kala ry:n koolle kutsumat keskustelijat paneutuvat kalatalouden koko arvoketjun keskeiseen kysymykseen: mitä pitäisi tehdä, että suomalaisissa ruokapöydissä olisi riittävästi kotimaista kalaa?

Kotimaisen kalan osuus ruokapöydissämme on tällä hetkellä alle kolmannes kulutetusta kalasta. Kotimaisella kalalla on kysyntää.

Lähde: Merikarvian lehti, pääkirjoitus 6.7.2017