Vaasan Kalarannasta järjestetyn laatukilpailun voittaja on valittu. Kalastuksen talo –nimisen ehdotuksen mukaan rantaan nousee rakennus, jossa on ravintola, baari, kokous- ja saunatilat, kalakauppa sekä toimisto‐ ja näyttelytila. Talon erikoisuutena on katon päällä kulkeva näköalareitti.

 

Vaasan kaupunki järjesti laatukilpailun Kalarannan rakennuspaikalle 1.6–30.9.2016. Kilpailuun saatiin viisi ehdotusta, joista kolme hyväksyttiin arviointiin mukaan. Kaupunginhallitus valitsi eilen 28.11. voittajaksi Smakkompanietin ehdotuksen Kalastuksen talo.

 

Kilpailuehdotukset käsitellyt arviointiryhmä oli tyytyväinen kilpailun tasoon, ja kaikki kolme jatkoon hyväksyttyä ehdotusta olivat laadullisesti hyviä. Valinta tehtiin kokonaisarvioinnin perusteella ja siinä huomioitiin esitetty suunnitelma, hakijaorganisaatio, yhteistyökumppanit ja liiketoimintakonsepti.

– Voittajaehdotuksen kokonaiskonsepti vastaa parhaiten kilpailun tavoitteisiin, ja suunnitelma on arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja innovatiivinen, perustelee teknisen toimen johtaja Markku Järvelä.

 

Arviointityöryhmän mukaan rakennukselle on annettu voimakas ja kiinnostava muoto, jonka pääaiheena on kaareva katto. Kattopinta on myös otettu käyttöön julkisena ulkotilana, ja sen päällä kulkee näköalareitti. Suhteellisen matala, päätyihin päin laskeutuva rakennus jättää tilaa takana olevalle kaupunkisiluetille.

– Rakennus koostuu saman katon alla olevista erillisistä rakennuksista, joiden väleihin sijoitetut portaalit muodostavat julkista ulkotilaa. Pitkän rakennusmassan läpi pääsee kolmesta eri kohdasta meren rantaan, kuvailee Järvelä.

 

Pääroolissa kala

Arviointiryhmän mukaan voittajaehdotuksessa paikallisuuden ja historian merkitys on ymmärretty ja niiden avulla on luotu nykyaikainen liiketoimintakonsepti.

– Pääroolin saa kala ja kalastus, mikä on historiallisesti ja toiminnallisesti perusteltua. Paikasta halutaan luoda yhteinen olohuone, jonne kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita, perustelee Järvelä.

 

Voittajan valinnassa korostettiin myös toiminnan monipuolisuutta ja ympärivuotisuutta.

 

Voittajaehdotuksen jättäneen Smakkompaniet-nimen takana ovat Strömsöstäkin tuttu kokki ja ravintolayrittäjä Michael Björklund sekä vaasalainen luovan alan tuottaja Johanna Stenback. Björklund luotsaa rakennukseen suunniteltua ravintolaa, joka keskittyisi lähiruokaan ja varsinkin kalaruokiin.

 

Yhteistyökumppaneita ovat Köttdisken Malax Ab sekä Österbottens Fiskarförbundet r.f. Suunnittelusta vastaa arkkitehti Ann Charlott Hästö ACH Architecture Ab –arkkitehtitoimistosta.

 

Asemakaava valmiiksi alkuvuodesta

Suunnitelman työstämistä jatketaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Ehdotuksessa rakentamista on sijoitettu annetun rakennusalan ulkopuolelle, mikä vaatii sekä suunnitelman että asemakaavaluonnoksen tarkistusta. Myös alueen muiden toimijoiden tarpeiden yhteensovittaminen ja julkisen tilan toteuttaminen edellyttävät jatkotyöstöä.

 

Vaasan kaupungin tekninen toimi jatkaa neuvotteluja valitun päähakijan kanssa suunnitelman kehittämisestä. Alue varataan voittaneelle päähakijalle 31.12.2017 saakka. Toteutuksen mahdollistava asemakaava pyritään saamaan valmiiksi alkuvuoden 2017 aikana.

 

Markku Järvelä kertoo, että Vaasan ranta-alueiden kehittämistä jatketaan edelleen.

– Tavoitteena on järjestää kilpailu sisäsataman alueen kehittämisestä vuoden 2017 aikana.

Lähde: Vaasan kaupunki 29.11.2016