Kalaa ja kalatuotteita tuotiin Suomeen maaliskuussa 2021 noin 37 miljoonan euron arvosta; noin 6,7 miljoonaa kiloa. Tästä 1,3 miljoonaa kiloa oli tuoreen kokonaisen lohen kauttakulkutuontia, jossa lohta vietiin Suomen kautta muualle Eurooppaan. Suomeen tuodusta lohesta jäi maaliskuussa maahan 2,4 miljoonaa kiloa.

  • Tuonnin arvo laski 12 prosentilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, tuonnin määrä 22 prosentilla. Tärkeimmät tuontimaat tuonnin arvon mukaan olivat Norja, Ruotsi ja Puola. Norjasta tuotiin pääasiassa lohta ja katkarapuja, Ruotsista kirjolohta sekä kalavalmisteita ja säilykkeitä. Puolasta tuotiin pakastettua seitiä sekä erilaisia kalavalmisteita ja säilykkeitä.  Norjan osuus tuonnista oli 71 prosenttia.
  • Tuodusta kalasta 97 prosenttia oli elintarvikekalaa. Pieni osuus (3%) oli eläinten ravinnoksi menevää rehukalaa (200 000 kg). Rehukalan määrä oli maaliskuussa vain kolmannes siitä mitä edellisen vuoden vastaavana ajankohtana tuotiin.
  • Maaliskuussa tärkeimpiä tuontiartikkeleita olivat tuore kokonainen lohi (3,7 milj. kg) ja pääosin tonnikalasta koostuvat kalasäilykkeet (0,6 milj. kg). Tärkeitä tuontituotteita olivat myös lohen ja taimenen filee (0,3 milj. kg) ja tuore kokonainen kirjolohi (0,3 milj. kg).
  • Suomesta vietiin maaliskuussa kalaa ja kalatuotteita noin 7,5 miljoonaa kiloa. Tuoreen kokonaisen lohen kauttakulkuvientiä oli tästä 17 prosenttia. Kaiken kaikkiaan viennin arvo oli helmikuussa lähes 13 miljoonaa euroa. Lohen kauttakulkuviennin arvo oli tästä 58 prosenttia.
  • Viedystä kalasta elintarvikekalaa oli 95 prosenttia. Rehuksi kalaa vietiin 359 000 kiloa, mikä oli noin puolet edellisen vuoden vastaavan ajankohdan vientimäärästä.
  • Eniten maaliskuussa vietiin pakastettua kokonaista silakkaa (4 milj. kg), tuoretta kokonaista lohta (1,3 milj. kg) sekä tuoretta kokonaista silakkaa (1,2 milj. kg).
  • Viennin arvo laski maaliskuussa noin 27 prosentilla edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, viennin määrän puolestaan noustessa viidenneksellä. Tärkeimmät vientimaat viennin arvon mukaan olivat Viro, Ranska, Saksa, Espanja ja Ruotsi. Viennin määrän mukaan tärkeimmät maat olivat Viro, Saksa, Valko-Venäjä, Australia ja Ranska.

Lähde: Luke 8.6.2021