Kalaa ja kalatuotteita tuotiin Suomeen viime vuonna lähes yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Tuonnin arvo sen sijaan kasvoi reippaasti, yli 50 miljoonaa euroa. Tuonnin arvo, 402 miljoonaa euroa, on suurin 1980 alkaneella tarkastelujaksolla. Tuonnin arvoa kasvatti erityisesti Norjasta tuodun lohen hinnan nousu. Suomen kalakauppa oli selvästi alijäämäistä kuten aikaisempinakin vuosina, eli tuonnin arvo oli lähes yhdeksänkertainen vientiin verrattuna.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kalan ulkomaankauppa 2013 -tilaston mukaan Suomeen tuotiin 116 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita. Tuonnista elintarvikekalan osuus oli noin 90 prosenttia. Loput tuotiin pääasiassa eläinten rehuksi.

Eniten Suomeen tuotiin Norjassa kasvatettua lohta. Sitä suomalaiset söivät noin 28 miljoonaa kiloa. Tuodun lohen arvo oli lähes 140 miljoonaa euroa. Muita merkittäviä tuontituotteita olivat tonnikalasäilykkeet ja muut kalavalmisteet sekä tuore kirjolohi ja katkaraputuotteet. Norjan tuonnin arvo oli lähes puolet koko Suomen kalan tuonnista. Norjan jälkeen tärkeimmät tuontimaat olivat edellisvuoden tapaan Ruotsi, Tanska, Thaimaa, Viro ja Saksa. Kaikkiaan Suomeen tuotiin kalatuotteita viime vuonna 70 maasta.

Vienti ennallaan

Suomesta vietiin kalaa tai kalatuotteita 61 miljoonaa kiloa. Viennin arvo oli 45 miljoonaa euroa. Sekä viennin määrä että arvo pysyivät lähes ennallaan vuoteen 2012 verrattuna.

Tärkeimmät vientituotteet olivat tuore kirjolohi ja lohi sekä tuore ja pakastettu silakka ja kilohaili. Noin 90 prosenttia vientikalasta käytetään ihmisravinnoksi. Tärkeimmät kalatuotteiden vientimaat olivat Viro, Venäjä, Tanska ja Ruotsi, joiden osuus viennin kokonaisarvosta oli noin 90 prosenttia. Vienti Viroon kasvoi huomattavasti edellisvuodesta, yli 6 miljoonaa euroa. Ruotsiin viedyn kalan arvo taas oli yli puolet pienempi kuin vuonna 2012. Kaikkiaan Suomesta vietiin kalaa tai kalatuotteita lähes 40 maahan.

Tilaston kotisivu: http://www.rktl.fi/tilastot/aihealueet/kalan_ulkomaankauppa/

Julkaisu: Kalan ulkomaankauppa 2013

Lähde: RKTL 17.6.2014