Rasvaisen kalan syöminen entistä useammin nostaa terveydelle edullisten suurten HDL-hiukkasten eli hyvän kolesterolin määrää, osoitti tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Kalan syöntiä vähintään kolmesta neljään kertaan viikossa lisänneillä oli veressään enemmän suuria HDL-hiukkasia, joiden uskotaan suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta.

Tulokset julkaistiin arvostetussa PLOS ONE -lehdessä.

Tutkimustulokset ovat hyvin linjassa suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa, joissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan käyttöä ja lisäämään ruokavalioon kalaa ja muita mereneläviä.

Lisää tietoa kalan terveysvaikutuksista saadaan lähivuosina Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön AlfaKala-tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitetään kalan ja kasvikunnan omega-3-sarjan rasvahappojen terveysvaikutuksia entistä yksityiskohtaisemmin ja tutkitaan sekä rasvaisen että vähärasvaisen kalan terveysvaikutuksia.

Lähde: Savon Sanomat 3.3.2014