Kalasta ja kalaöljyistä saatavat rasvahapot voivat ennaltaehkäistä riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen, selviää tuoreesta kuopiolaistutkimuksesta. Tutkimustulosten mukaan ruokavalion on hyvä sisältää vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa, mieluiten rasvaisena kalana.

Kalasta ja kalaöljyistä saatavat rasvahapot voivat ennaltaehkäistä riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen. Tuore kuopiolaistutkimus on julkaistu arvostetussa kansainvälisessä Diabetes Care -tiedelehdessä.

Lähes 20 vuotta kestäneen seurannan aikana runsaasti kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja ravinnossaan saaneilla riski sairastua diabetekseen väheni kolmanneksella.

Tutkimustulosten mukaan ruokavalion on hyvä sisältää vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa, mieluiten rasvaisena kalana. Runsaasti pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja sisältäviä kalalajeja ovat mjuuan muassa lohi, kirjolohi ja muikku.

Tutkimuksen johtaja, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta painottaa kuitenkin, että diabeteksen ehkäisyn kulmakivet ovat monipuolisen ruokavalion ohessa myös painonhallinta ja liikunnan lisääminen.

Lähde: Yle Savo 14.1.2014