Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa yli neljä kiloa ja tuontikalaa yli yhdeksän kiloa asukasta kohti vuonna 2020. Kotimaisen kalan kulutus on laskettu filepainona ja tuontikalan kulutus osin tuotepainona.

  • Kotimaisista lajeista eniten kulutettiin kasvatettua kirjolohta (1,5 kiloa) ja ulkomaisista lajeista kasvatettua lohta (3,9 kiloa). Tuontilohen kulutus oli hieman suurempi kuin vuonna 2019.
  • Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin ahventa (0,67 kiloa). Seuraavina olivat hauki (0,47 kiloa), silakka (0,43 kiloa), muikku (0,36 kiloa), kuha (0,30 kiloa) ja siika (0,26 kiloa).
  • Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja –valmisteita,  sillisäilykkeitä, katkarapuja ja katkaraputuotteita ja pakastettua seitiä.

Lähde: Luke 10.5.2022

SAKL huomatus: Tarkennuksena, että kaupallisen kotimaisen kalan määrä on 2,42 kg per henkilö per vuosi, eli 20,6 prosentti kalan kaupallisesta kulutuksesta. Kaupallisesti pyydetyn kotimaisen kalan määrä on 0,94 kg per henkilö per vuosi, eli 8 prosenttia kaupallisesta kulutuksesta.