Kalakevät

Lohipyydyksellä saa alkaa pyytää 27.5.2024

Lohenkalastus on kielletty 2024, mutta pieni poikkeus on tutkimuspyynti. Selvitetään lohien alkuperää, eli mitä osakantaa pyytämämme kalat on. Kalastusaikaa lyhennettiin ja kiintiö pieneni huomattavasti, joten kauden tulos jää huonoksi varmuudella. Tosin pienikin pyynti on parempi kuin ei pyyntiä ollenkaan.

Tallennamme lohista pituuden, painon ja otamme suomunäytteen. Jokaisen pyydyksen paikkatieto ja saaliin saantiaika merkitään, joten tiedetään tarkoin milloin kalaa liikkuu ja missä. Jonkin verran saadaan lohta myyntiin, joten luonnonkalan ystävät eivät aivan ilman jää vielä tänä vuonna.

Toukokuun lopussa tulee vuoden 2025 ICES:n kiintiösuositukset. Ei paljoa ennustustaitoja tarvita, kalastuselinkeinon tuhoamista yritetään uudelleen. EU tulee varmasti jatkamaan kesken jäänyttä kalastuksen alasajoa. Aina löytyy tieteellisiä argumentteja tueksi, kun osaa oikeita ”tieteilijöiltä” kysyä.

Kevät on ollut kaksijakoinen, huhtikuu kylmä ja huono kalastuksellisesti. Toukokuu nopeaa siirtymistä kylmästä lämpöön ja normaalimpaan saalistasoon.

Siikaa onneksi on ollut kohtuudella osittain syystä, että lohenpyynti aikaa lyhennettiin niin alkuun hätäaputöinä lisättiin siian pyyntiä rysillä.

Helpotusta punalihaisen kalan puutteeseen (lohenkalastuksen alun siirto) on hieman tuonut hyvät taimenen saaliit. Vain harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta eväleikattua taimenta, joita saa ottaa saaliiksi. Evälliset on vapautettava.

Silakkasaaliit verkoilla on ollut laihahkoja, mutta silakan kunto on aivan huippuluokkaa. Näin pulleaa ja hyväkuntoista ei kevätsilakka ole ollut moneen vuoteen. Ilmeisesti ravintoa on riittävästi, kun silakkakannan koko on oikeassa suhteessa ravintovaroihin.

Ainut pyytämämme kala, jota on ”enemmän kuin tarpeeksi” on lahna. Sen markkinat on nihkeät. Kauppaa vauhdittaaksemme pidettiin tarjouspäivä torilla. Valikoimme noin 2–3 kg lahnaa myyntiin ja 3 euroa kappale. Lievästi sanottuna edullinen hinta innosti ostajia kokeilemaan lahnaa ja uudelleenkin on tultu ostamaan koska mereltä pyydetty ensiluokkainen lahna on erinomainen ruokakala.

Lohenkalastus alkaa nyt ja samaan aikaan saataneen ensi kauden suositukset pyyntiin mikä tarkoittaa uutta taistelua lohen ammattikalastajien olemassaolosta. ”Tiede” kun EU-avusteisena taipuu aivan sellaiseen solmuun kuin selittäjät sen haluaa menevän. Elinkeinolla ei mitään arvoa.

HjS