Kalakeittopäivä saa suomalaisten kattilat porisemaan taas helmikuussa! Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 4.2. ja Pro Kala kutsuu tuolloin kaikki kokkaamaan yhdessä Kape Aihisen kanssa Kalakeittoliven kautta.
Helmikuun kohokohtiin kuuluu kansallinen Kalakeittopäivä, jota vietetään nyt jo kahdeksatta kertaa. Kalakeittopäivän järjestää Pro Kala ry.
Kalakeittopäivään on helppo osallistua: syö kalakeittoa, niin olet mukana. Kalakeiton voi valmistaa itse tai valita sitä lautaselleen vaikkapa lounaalla.
Kalakeiton valmistaminen on tänä vuonna helpompaa kuin koskaan, sillä Pro Kala tarjoaa Kalakeittopäivänä 4.2. kaikille avoimen pääsyn Kalakeittoliveen, jossa televisiosta tuttu kokki ja ravintoloitsija Kape Aihisen valmistaa kalakeittoa yhdessä osallistujien kanssa.
Pitkän uran keittiömaailmassa tehnyt Aihinen on monille tuttu Roster- ja Robusto-ravintoloistaan sekä televisiotöistään.
– Luvassa on tuttua, rennon letkeää kokkaamista Kapen johdolla. Ruuanlaitto ei ole niin vakavaa, vaan ilon kautta mennään, Aihinen lupaa.
Tarvitaan vain yksi kattila ja raaka-aineet
Kalakeittolive toteutetaan tiistaina 4.2. YouTuben kautta kahdesti: kello 11.30 ja kello 17.30. Molemmat lähetykset ovat suoria, joten osallistua voi vaikka molempiin. Linkki Kalakeittoliveen löytyy helmikuun alussa Kalakeittopäivän nettisivuilta osoitteesta kalakeittopaiva.fi
– Toivon, että saamme mukaan paljon osallistujia ympäri Suomen. Nyt ei todellakaan tehdä mitään monimutkaista ruokaa, johon tulee päälle jotain piperradea, vaan kyseessä on rehti kalakeitto. Siihen ei tarvita kuin yksi kattila ja raaka-aineet, ja sitten mennään, kertoo Aihinen.
Itse resepti on vielä testausvaiheessa, ja se esitellään paremmin lähempänä h-hetkeä, tammikuun lopussa. Ainekset tulevat olemaan pitkälti kotimaisia, sesongin mukaisia ja sen verran tuttuja, että niitä on helppo löytää ruokakaupoista ympäri maan.
– Resepti tulee olemaan sellainen, että se onnistuu taatusti kaikilta! Jos jotain aineksia joltain puuttuu, ei se ole niin vakavaa, annan kokkauksen lomassa vaihtoehtoja siihen, miten tuotteita voi korvata jollain muulla.
Kalakeitto herättää kaikissa makumuistoja
Kape Aihinen on vieraillut liki sadassa suomalaisessa keittiössä televisio-ohjelmiensa myötä. Vuonna 2024 televisiossa pyöri Kapen keittiökaappaus-ohjelma, ja keittiöitä kaapattiin jo kahdeksannella kaudella. Suunnitteilla ovat yhdeksännen tuotantokauden kuvaukset tulevana keväänä, ja haku niihin on auki parhaillaan.
Aihinen on vierailuillaan havainnut, että keittoruokia valmistetaan kodeissa nykyisin turhan vähän. Se on sääli, sillä keitot ovat maukkaita, edullisia ja usein helppoja valmistaa, miettii Aihinen.
Etenkin juuri kalakeitto on takuuvarma herkku, joka maistuu yleensä myös lapsille.
– Jokainen muistaa sen, kun on lapsena ollut pitkään ulkona leikkimässä, ja kun tulee kotiin, siellä on kuumaa kalakeittoa odottamassa. Kun sen syö ruisleivän kera, sen parempaa ruokaa ei ole olemassakaan. Kalakeitto ja siihen liittyvät muistot ovat suorastaan meidän suomalaisten dna:ssa!
Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa, päivän järjestää Pro Kala ry.
Pro Kala toteuttaa tiistaina 4.2. klo 11.30 ja 17.30 Kalakeittoliven, jossa kokataan yhdessä Kape Aihisen kanssa. Lähetykset löytyvät tallenteena Kalakeittopäivän nettisivuilta kahden viikon ajan Kalakeittopäivän jälkeen.
Kalakeittoliven kauppalista, resepti ja linkki kokkausliveen löytyvät helmikuun alussa Kalakeittopäivän nettisivuilta osoitteesta kalakeittopaiva.fi
Kannattaa seurata myös Pro Kalan Parasta evästä -somekanavia Facebookissa ja Instagramissa.
Aiheesta lähetetään medialle myös erillinen tiedote viikolla 5.
Kalakeittopäivän nettisivuilta löytyy jo nyt monta herkullista reseptiä.
Lähde: Pro Kala 8.1.2025