Veden pinnassa pärskyy, kun toimitusjohtaja Rami Salminen heittää kuupallisen ruskeita rakeita altaaseen. Uusikaupunkilaisen Sybimarin sisätiloissa molskii noin 150 000 kirjolohen ja siian poikasta. Samaan aikaan kun vesistöissä elävät kasvatuskalat viettävät talvipaastoaan, Sybimarin kalat kasvavat ruualla, jonka hinnasta on tullut alalle nyt kansainvälinen ongelma.
Kalanrehuun käytettävän kalajauhon maailmanmarkkinahinta on kasvanut 60 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen aikaan. Vuosikymmenessä hinta on lähes 3,5-kertaistunut, kertoo Financial Times.
Syynä on kalajauhon saatavuuden voimakas heikkeneminen, koska suurin kalajauhon tuottajamaa Peru leikkasi anjoviskiintiöitään 70 prosentilla viime vuoden lopulla kannan suojelemiseksi.
”Jotain on keksittävä kalajauhon tilalle, sillä kalan hinta ei ole kohonnut samaan tahtiin”, miettii Salminen.
Rehu on suurin yksittäinen kustannus kalanviljelyssä. Salminen kertoo pohtineensa suomalaisen kalan, esimerkiksi särkikalojen, käyttöä kalanrehuun. Tanskalaiset ovat kehittäneet menetelmän, jolla dioksiini voidaan suodattaa pois kalajauhosta.
”Tai sitten on mentävä kasviperäiseen kalarehuun.”
Saman ajatuksen kanssa askarrellaan myös kalanviljelyn suurvallassa Norjassa. Maassa on yritetty kehittää kokonaan kasviperäistä kalanruokaa esimerkiksi kuusipuusta ja hiivasienien avulla.
Suurin ongelma on lohen luonto: kalansyöjää ei tahdo saada syömään kasviksia. Tai jos saakin, se ei kasva toivotusti ja sairastelee.
Kalankasvatusteollisuuden päänsärky on onnenkantamoinen Finnprotein-yritykselle, jonka 23 000 neliömetrin kokoinen soijajalostamo nousee parhaillaan Uuteenkaupunkiin. 40 metrin korkeuteen kohoavissa rakennuksissa tullaan valmistamaan muun muassa geenimuuntelematonta soijatiivistettä kalanrehuteollisuudelle, ainoana tehtaana Euroopan unionissa.
Markkinoille tulo syyskuussa ei voisi osua parempaan saumaan.
”Me saisimme helposti kaupaksi enemmän kuin pystymme tuottamaan. Useammatkin kalanrehutehtaat haluaisivat ostaa meiltä kaksi kertaa koko tuotantomme verran soijatiivistettä”, sanoo Finnproteinin toimitusjohtaja Mikko Nordberg.
Alan johtavat yritykset ovat tuottaneet välttämättömän soijansa tähän mennessä Brasiliasta, mutta se on ollut kallista, ja logistiikassa on ollut ongelmia. Soijateollisuuden ja kalankasvattajien yksi suurimmista painajaisista on salmonella. Riski lisääntyy, kun soijaa puretaan ja lastataan kuljetettaessa useaan kertaan.
”Geenimuuntelemattomuus ja jäljitettävyys on ehdottomasti meillä se juttu. Sitä pohjoismaiset rehunvalmistajat haluavat”, sanoo Nordberg.
Lähde: HS 28.1.2013