Suomessa jalostettiin 56 miljoonaa kiloa kalaa vuonna 2023. Se oli 16 miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin kalajalosteiden tuotantoa tilastoitiin edellisen kerran.

  • Jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 32 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 24 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua. Kotimaisen kalan määrä pieneni kuusi miljoonaa kiloa ja ulkomaita tuodun kalan määrä 10 miljoonaa kiloa vuoteen 2021 verrattuna.
  • Eniten jalostettiin silakkaa, seuraavaksi eniten lohta ja kirjolohta. Näiden lajien jalostus kattoi 90 prosenttia kaikesta jalostetun kalan määrästä.
  • Norjalaisen tuontilohen jalostus väheni 27 miljoonasta kilosta 17 miljoonaan kiloon.
  • Kokonaisen silakan ja kilohailin pakastus vientiin väheni neljä miljoonaa kiloa 21 miljoonasta kilosta 17 miljoonaan kiloon.
  • Yli 21 miljoonaa kiloa kalaa jalostettiin tuoreeksi fileeksi. Siitä lähes kaksi kolmasosaa oli ulkomailta tuotua lohta.
  • Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 116, joista yli miljoona kiloa jalostaneita oli yhdeksän. Ne jalostivat 80 prosenttia koko jalostetun kalan määrästä.

Lähde: Luke 24.10.2024