Maistiaisille riitti jonoa
Valtakunnallinen Farmari 2011 maatalousnäyttely järjestettiin heinäkuun alkupäivien helteessä Porissa Kirjuriluodon Arena – kentällä. Yksi tapahtuman keskeisistä teemoista oli lähiruoka. Täten pienen osion tapahtumassa sai myös rannikkokalastuksemme.
Kolmipäiväisen tapahtuman jokaisena päivänä porilainen pitkänlinjan ammattikalastaja Heikki Salokangas tapasi valtakunnallisen vaikuttajan. Hän keskusteli kunkin kanssa kalastuksesta ja sen tilasta, jonka jälkeen maisteltiin Salokankaan paikalle tuomista tosi tuoreista kaloista valmistettuja grilliherkkuja.
Ministerille kalastusasiat vielä hakusessa
MMM:n tiedottaja Pekka Väisänen johdatteli ministerin (oik.) ja ammattikalastajan keskustelun
Perjantain vieraana oli tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Ulkomailta ministeriksi hälytetty hauholainen maanviljelijä tunnusti rehellisesti, että hän ei tunne tämän hetkisiä kalastusasioita laisin.
– Lähiaikoina varmasti asia briiffataan minulle.
– Tiedän kuitenkin suomalaisen kalan hyvän laadun ja lähiruokana sen suosiminen on perusteltua. Meidän pitääkin hallitusohjelman mukaisesti turvata ammattikalastajiemme edellytykset harjoittaa ammattiaan, kuin myös vapaa-ajankalastajien mahdollisuudet.
Täten kalastajan ja ministerin välille ei syntynyt varsinaista debattia, vaan juontajan johdolla kumpikin kertoi omat asiansa. Lähiruoan puolesta puhui myös Heikki Salokangas.
– Sukuni on kalastanut samalla paikalla 125 vuotta ja saman ajan olemme myyneet kalat Porin torilla. Meille palaute laadusta tuleekin välittömästi toripöydän ylitse.
– Paradoksaalista on kuitenkin, että tätäkin paikallista ammattia hallitaan EU.n toimesta. Suomi liittyessään EU:hun ei neuvotellut kalastusasioita kuntoon, vaan nyt joudutaan sopimukseen jääneitä aukkoja parsimaan. Ruotsi osasi asiansa.
Ministeri Jari Koskinen yhtyi paljolti Salokankaan kritiikkiin.
– EU asiat pitäisi saada paljon yksinkertaisimmiksi. Kalastuksen suhteen pitäisi Brysselissäkin ymmärtää, että meidän kalastuksemme on aivan eri asia, kuin suurten valtamerellisten valtioiden. Nykyään näiden asioiden yhteensovittaminen on aikamoista taiteilua.
Maratoonari syö kalaa ja kasviksia
Anssi Joutsenlahti osoittautui kalan suurkuluttajaksi, ja ammattikalastaja ei voinut muuta kuin myhäillä
Toisena päivänä Heikki Salokankaan kanssa keskustelemaan saapui eduskunnan toinen varapuhemies perussuomalainen Anssi Joutsenlahti, todellinen kalaruoan ystävä.
– Syön kalaa lähes päivittäin. Päätimme aikoinaan Urpo Leppäsen kanssa, koska meillä on niin kevyet työt, niin pärjäämme hyvin kalalla ja kasviksilla. Vaan kyllä maratonkin näillä eväillä kulkee. Osallistun tänäkin vuonna Helsinki City – maratonille.
– Eilisellä Porin kaupungin vastaanotolla tarjolla oli lohta, siikaa ja silakkaa. Upea kattaus. Eduskunnassakin on joka päivä tarjolla kalavaihtoehto.
Ammattikalastaja ei voinut kuin myhäillä vieressä. Hinta kuitenkin keskustelutti osallistujia. Pitäisikö kalan olla halparuokaa. Salokankaan mukaan hinnan tulee olla sellainen, että kalastaja ja hänen perheensä saa siitä elannon.
– Kun me tulemme toimeen, niin silloin kuluttajillekin on tarjolla tuoretta kotimaista lähiruokaa.
Varapuhemiehellä oli oma suorasukainen näkemys hinnanmuodostuksesta.
– Meillä on liian keskittynyt kauppa. Kaksi ketjua määrää hinnan. Kauppa ryöstää kalankin hinnasta 50 prosenttia.
Vedenalainen melu on edellisiäkin puutteellisemmin huomioitu tekijä. Eri perustustavoilla on erilaiset vaikutukset. Mahdolliset räjäytykset vaikuttavat töiden aikana kuin myös perustusten täytöt, vesistötyökoneet (ruoppaus) ja lisääntynyt liikenne. Välitön vaikutus on kuolettava vamma ja välillisiä ovat kuuroutuminen, käyttäytymisen muuttuminen kuten esimerkiksi karkottaminen. Kalat tottuvat ääniin, mutta kalalajien välillä suuria eroja.
Kriittinen kuluttaja vaatii laatua
Todistettavasti EVIRA:n pääjohtaja syö kalaa vieläpä yhdessä ammattikalastajan ja hänen vaimonsa kanssa
Kolmannen päivän vieras oli EVIRA:n pääjohtaja Jaana Husu-Kallio. Työnsä puolestakin pääjohtaja odottaa, että kalan laatu on hyvä ja käsittely lain ja säädösten mukainen. Hän kuunteli hyväksyvästi Heikki Salokankaan selvityksen, miten kala käsitellään merestä kuluttajalle.
– Oikea käsittely ei vaikuta vain hygieniaan. Kyse on myös mausta. Esimerkiksi verestyksellä on suora yhteys makuun. Maistakaapa joskus kalan verta. Kitkerää on.
Husu-Kallio tunnustautuu lähiruoan ystäväksi. Hän kalastaa myös itse jonkin verran. Virvelillä tulee lähinnä haukea. Ammatti näkyy hauen syönnissäkin. Elohopean vuoksi ei liian usein.
– Meillähän on suositus vähintään kahdesta kala-ateriasta viikossa kalalajeja vaihdellen. Näin toimien kalaa voi syödä useamminkin, vaikka seitsemänä päivänä viikossa.
– Kotimainen kala on loistava esimerkki lähiruoasta. Sitä kannattaa tarjota aina ulkomaisille vieraille. Kokemukset ovat hyviä. Ja kyllä niiden ruotojenkin kanssa toimeen tulee.
Varsinaisessa keskustelussa silakan dioksiini ei nousut esille. Erikseen kysyttäessä Jaana Husu-Kallio myönsi, että EVIRA:n linjauksista on tullut palautetta kalastajilta. Hän kuitenkin puolusti tiukasti laitoksen ottamia kantoja.
– Kun EU:ssa ollaan, niin eletään sen ehdoilla. EU vaatii meitä kertomaan kuluttajille nämä asiat. Mielestäni on myös kalastajien etu, että tieto tulee meidän kautta, eikä jostain muualta.
Kalastajien keskuudessa on noussut esille erityisesti Anja Hallikaisen linjaukset. Osalle kalastajista Hallikainen on jo kirosanan maineessa. Pääjohtajan mielestä asiaa ei pidä personoida.
– Keskustelu ja linjaukset ovat mielestäni tällä hetkellä hyvin tasapainossa. Ja kun kyse on EVIRA:sta, niin minä vastaan kaikesta.