Tuli sitten käytyä sitä oikeaa kaamosta katsomassa. Eläkelaitoksemme (MELA) kalastajain ja porohoitajien neuvottelukunta piti kokouksen Saariselällä. Olen tuon eläkelaitoksen valtuuskunnan ja neuvottelukunnan jäsen. Neuvottelukunnan tarkoitus on yhdessä eläkelaitoksen hallinnon ja elinkeinojen kanssa kokoontua ja pohdiskella ajankohtaisia asioita. Kerran vuodessa kokoonnutaan pääkonttorilla, porontalouden ja kalatalouden järjestämisvastuulla vuorovuosin.

heikki1
Saariselän Kaunispäältä kohti etelää.

Aina on mukava ollut Lapissa vierailla, niin nytkin. Näillä kotirannoilla oppii pimeyttä ja harmautta karsastaan. En ole ennen näihin aikoihin pohjosen perillä käynyt kun tuntuu vieraalta vielä pimeämpää hakea. Yllätys olikin, miten miellyttävää pimeyskin voi olla ja varsinkin siniset hetket, jotka viipyilevät hämärän heikossa kajossa peilaten puhtaan valkoisista lumihangista.(”BOXS” työmatkahan tämä oli)

heikki5
Koulutuskeskukseen valmistumassa konttiratkaisulla kalankäsittelytilat

Toisena matkapäivänä tutustuttiin porotalouden opetukseen. Saamelaisalueen koulutuskeskus oli kohteemme Inarissa. Vahvan vaikutuksen teki se työ mitä pohjoisessa tehdään II-asteen koulutuksessa luontaiselinkeinojen jatkuvuuden eteen. Mikä parasta, opiskelioista ei ole pulaa kuten jos etelässä jotain vastaavaa koulutusta on, eivät perinteiset elinkeinot/tavat kiinnosta nuoria.

heikki3

1.12 ja merivesi hukassa. Syksyn mittaan on vedenkorkeus ollut poikkeuksellisen alhaalla. Myrskytkin on olleet tyystin pois. Nyt on kuitenkin merkit muutoksesta ilmaantuneet. Joulukuu on ristiriitainen kuukausi: se voi olla säiden puolesta riitainen, kylmä ja tuulinen.

Vanha sanonta on ettei talvi tule ennen kuin ”lepän juuret on kolme kertaa pesty” eli merivesi nousee korkealle kolme kertaa. Vielä ei ole kertaakaan olleet juuret märkänä. Heikkotuulisen marraskuun jälkeen on merkit muutoksesta ilmassa.

Lapin reissu ja tuulinen sää on pitänyt kalastustoiminnan viime viikolla olemattomana. Viimeisen pyynnissä olevan rysän kanssa iski ahneus. Edellisen viikon lopulla oli yllättäin pari mukavaa kokua siikaa ja kuhaa, jokunen taimenkin. Rysä on siis vieläkin pyynnissä.

heikki2

Nyt seurataan lämpömittaria tarkasti. Vesi on kylmää ja pienikin pakkanen alkaa jäätämään. Silloin on rysän oltava ylhäällä vedestä. Pahimmillaan menetetään koko ”kampe” jos jää sen kuorruttaa. Parin viikon ennusteissa ei kuitenkaan kylmää näy.

HjS