ålanderweb

Kalastusalue             Oulun seutu, Halosenniemen edustan merialue
Pyyntimuodot   Siikaloukut, made-rysät, verkot ja muikkutrooli
Pääkalalajit   muikku, siika, made, ahven ja lohi
Tuotteet   tuore kala
Osoite   Greuksentie 98, 90860 HALOSENNIEMI
Puhelin   050 377 6572
   
Myyntipaikka  

Oulu, Haukipudas

——————————————————————————————————————————————–

Oulun kaupunkiin juuri liitetyn Haukiputaan Halosenniemen ulkopuolella on harva saaristo ja sen ulkopuolella avautuu Perämeri. Tärkeimmät pyyntipaikat ovat kotisataman Koljon lähellä. Jukka ja Jarkko Ålander, isä ja poika, kalastavat yhdessä.

Kalastuksen perustana on perinteiseten suomukalojen verkko- ja rysäpyynnin lisäksi merimuikun eli maivan troolaaminen. Pienellä aluksella lähivesillä tapahtuva pyynti luo pohjan saalisvarmuudelle ja maivalla on myös kysyntää. Suomikalojen pyynti on enemmän ilmojen ja sesongin varassa.

Pääosa saaliista myydään lähiseudun tukkureille, mutta suoramyynnin osuus etenkin siian ja lohen kohdalla on kasvanut. Oulun läheisyys ja Haukiputaan seudun monet kesäasukkaat tuovat lähikalan laadun ymmärtäviä asiakkaita. Vaikka Etelä-Suomen boikotit ovat vaikuttaneet tukkuportaan kysyntään, ei tilanne ole vaikuttanut suoramyyntiin, vaan paikallinen lohi ja siikakin käyvät kaupaksi.

Ålanderien erikoisuus on maivan pientroolaaminen lähivesillä. Kevyellä kalustolle kalastaminen mahdollistaa toimeentulon pienemmilläkin saaliilla ja kalaerät toimitetaan välittömästi kauppaan. Teknisillä ratkaisuilla on voitu toimitusvarmuutta parantaa huomattavasti verkkopyyntiin verrattuna. Verkkojen käytttö on muutenkin vähentynyt ja myös talvipyynnissä on suunnitelmia rysien lisäämiseksi.

Toiminnan ydin on lähivesiltä kalastettu tuore kala joka toimitetaan nopeasti myyntiin. Suoramyynnin osuus kasvaa etenkin siian ja lohen kohdalla. Varsinaista jalostutoimintaa ei ole, mutta asiakkaiden toivomukset kyllä huomioidaan ja pieniä eriä fileerataan omissa tiloissa.

 

Ålander PDF