Kivinilkan poikasia joulun lapsosia.

Suomen ainut poikaset synnyttävä kala.

Kivinilkka hankkiutuu tiineeksi loppukesällä ja kantaa reilut kolme kuukautta.

Erikoista on, että pikku poikaset syntyvät vuoden synkimpään aikaan kylmään veteen myrskyjen velloessa. Eikö olisi helpompaa aloittaa vaellus kevään tai kesän helliessä pitkin päivin ja haalein veden lämmöin. Äitinilkkoja on ollut poikkeuksellisen runsaasti loppusyksyn silakkasaaliin mukana. Odotettavissa on lajin runsastumista ja monet saalistajat ovat siitä onnessaan sillä kivinilkat ovat niiden herkkua.

Loppuvuoden kalastus on ollut toiveita herättävää. Saaliit ovat olleet parempia monen nuivan loppusyksyn jälkeen. Siikaa on ollut hyvänlaisesti ja tulevaisuuttakin näyttäisi olevan, sillä rysissä on ollut pikkusiikoja, jotka parin kolmen vuoden kuluttua saavuttavat pyyntikoon. Pikkusiiat aiheuttavat ylimääräistä työtä, koska ne vapautetaan saaliista, mutta sen tekee ilolla, sillä hyvät vuosiluokat ovat tulevaisuutta.

Silakkaa on ollut hyvin verkoilla, mutta viime päivinä ovat norssit valloittaneet pyyntipaikat ja silakat väistyneet. Näin käy joka vuosi talven kynnyksellä.

Myönteistä ovat olleet syksyn hyljekarkoitinkokeilut, sillä näyttäisi olevan toimiva laite. 

Rannikkokalastuksen ongelmat eivät kokonaisuudessaan karkoittimella ratkea, mutta erinomainen apu kannattavan kalastuksen jatkamiseen siitä saattaa olla.

Kestävä kalatalous on saanut iskun, joka johtuu ylisuuresta hyljepopulaatiosta.

Näin ollen ei karkoitinkaan tuo varsinaista ratkaisua kriisin perussyihin.

”Hillo ei yksin auta jos lätyt puuttuu”.

Tuore luonnonkala on harvinaisuus joulupöydässä, sillä vuodenaika on haastava kalastukselle. Pakastus on keino siirtää edes jotain villikalaa joulun tarjontaan, mutta kasvatettu kala oikeastaan kalapöydän kalaisuuden pelastaa.

Vaikka nyt kalastus on käynnissä, niin kysyntään näillä saaliilla ei vastata.

Loppuun kuva miten joulukuun väsynyt aurinko tarvitsee nosturin apuja noustakseen horisontista hetkeksi valon lohtua tuomaan.

Hyvää Joulua ja Onnelista Uutta Vuotta!

HjS