Taas on tultu vuoden pimeimpään hetkeen ja ”kohtsiltään” lähdetään lasketteleen kohti valoa. Leutoa on pidellyt ja silakkaverkoilla on käyty ja silakoitakin saatu.

Joulukuussa on käyty ns. päiväpyynnissä. Silakkaverkot on laskettu aamusella ja iltapäivällä vedetty ylös. Kevään ja kesän sekä alkusyksyn verkot pyytää yön. Verkot vedetään aamulla varhain ja silakat on saman päivän myyntiin. Marraskuulla yöpyynti venyy aamulla päiväksi. Joulukuussa tuikataan verkot vain aamupäiväksi pyyntiin. Silakka käy verkkoon parhaiten aamupäivän aikaan sikäli mitä joulukuun päiviä voi päiväksi sanoa. Päiväpyynnillä saadaan myös vähemmän norssia jonka määrä talvea kohti lisääntyy. Norssi on sinällään hyvä kala mutta hankala irroittaa silakkaverkosta ja sitten vielä pitää valkata silakoiden joukosta erikseen.

Suolapulssia pukkaa Itämereen. Joulukuun alun on suolaista valtameren vettä virrannut Tanskan salmissa kohti itää. Jos pulssin tulo onnistuu ja Atlantin vesi painuu Itämeren syvänteisiin on sillä suuret vaikutukset Itämeren ekologiaan. Kalastukseen tulee muutoksia jotka ovat suuria. Kun varmistus pulssin onnistumisesta saadaan on muutokset kalastuksessa väistämättömiä täällä Selkämeren rannikollakin.

joulu6

Vängällä minusta yritetään viehekalastajaa. Vieheitä tulee pyydysten mukana vuosittain useita mutta nyt onnisti oikein kertaallisesti kun viimeisen rysän nostossa tuli vapasetti. Vähän oli merirokkoa ehtinyt kasvaa ja siimakin oli sekaisin mutta ensimmäinen tätä laatua. Monenmoista on vuosien aikana ”sivu”saaliina tullut pitänee toisella kertaa vähän listata mitä kaikkea on tullut.

Rysäkalastus 2014 loppui dramaattisesti. Kun tapahtumien kulku saadaan selvitettyä niin kerron sen tulevissa blogeissa.

joulu7

Taatto//taatto lähti innoissaan joulukuusen//kuusen hankintaan…..
Joulupuun haku on helppo homma. Valitaan metsän kaunein kuusi ja kaadetaan.
Kannetaan kotiin, sovitetaan kuusenjalkaan ja tuodaan tupaan.

Horisontin lukioille Kiitos mielenkiinnosta.
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
HjS

Loppuun ajankohtainen runo

Tumma taivas Jouluyönä,
tähdet tuikkii valovyönä.
Ilmassa on ripaus taikaa,
Rauhallista Joulunaikaa!