Toukokuu oli harvinaisen tuulinen Selkämeren rannikolla. Tuulet olivat navakoita ja rysien laskeminen venyi poikkeuksellisen pitkälle kesäkuuhun. Englannin lähistöllä majaillut korkeapaine ja Atlantin pohjoisosien jatkuvat matalapaineet ylläpitivät tasaisesti tuulista säätä. Matalapaineet toukokuun loppupuoliskolla syntyivät Grönlannin itäpuolella ja liikkuivat itään jäämerelle tai Venäjän pohjoisosiin. Alueella sijaitsee Jan Mayenin saari, ja jokusia kertoja saari mainittiin säätiedotuksissa matalapaineiden alkukohtana.
Jan Mayen on saanut kyseenalaisen maineen jo ajat sitten täkäläisten kalastajien keskuudessa. Siellä syntyneet matalapaineet ovat liikeradaltaan usein osuneet Pohjanlahdelle aiheuttaen huonoja kalastuskelejä ja kovia merivirtoja juuri liikesuunnasta johtuen. Varsinkin tässä Selkämerellä säätiedotus, jossa sanottiin: ”Jan Mayenin lähellä on syntynyt matalapaine, joka syvenee ja liikkuu Pohjanlahdelle”, tiesi pyydyksille kohtalon hetkeä. Onneksi kevään matalapaineet eivät tulleet eteläisempää reittiä, vaan suuntautuivat itään ja Jäämerelle. Jan Mayen kun oli saari ulapalla, joten laajan alueen sää havainnoitiin sen sääasemalta. Nyttemmin satelliitit ovat säähavainnoinnin perusta, eikä saari edusta enää laajan merialueen säähavaintoja yksin. Jan Mayen saarella sijaitsee maailman pohjoisin toimiva tulivuori – ihan vaan yleistietoa.
Kalastus on ollut heikkoa viime kuukauden. Lohta ei ole tullut kuin niukasti, ja silakka teki katoamistempun kesäkuun alussa. Kesäkuussa silakat ovat olleet laihempia kuin mitä keväällä alkuun, ja saaliit ovat romahtaneet. Yleensä kesäkuu on parasta silakankutuaikaa mutta nyt on vähän kutevaa kalaa rannikolla.
Siikaa on myös heikosti; vain taimenta on tyydyttävästi saaliina. Tuulinen sää oli osasyy saaliiden niukkuuteen haitaten kalastusta ja varsinkin rysien laskemista pyyntiin.
ICES julkaisi suosituksensa kalastuskiintiöistä vuodelle 2024. Elinkeinorasismi sai taas uuden valtauksen. Lohenkalastukselle Selkämerellä suositellaan kuoliniskua. Olen suuntautunut ammatissani juuri lohenkalastukseen ja kalusto on hankittu niin, että lohi on keskeinen laji kalastuksessa. Eriasteinen ammattikalastajien kiusaaminen on ollut johtavaa kalastuspolitiikkaa (lohi) jo pitkään, joten lähes kaikkeen nälvimiseen on ollut sopeuduttava.
Kuulemani mukaan maassamme on jonkin sortin vastustusta suositukselle, mutta saa nähdä. Kun EU toimii suosituksen mukaan, ei siinä suomalaisten vastaan piipitys paljoa paina. Kestävän kalastuksen määrittelyssä biologia on nostettu määräävään asemaan ja taloudellisella sekä sosiaalisella kestävyydellä pyyhitään lattiaa kuten myös ammattikalastajilla.
Vähän turhan jännää on taas jännittää, saako ensi vuonna kalastaa vai joko se tähän loppui ammattikalastajan ura. Erityisesti harmittaa kuluttajien kohtalo. Kotimaiselle luonnon kalalle olisi paljon halukkaita ostajia, mutta kalataloushallinnolle ollaan kivi kengässä. Onneksi tuontikalaa on saatavilla hyvin, niin ettei kokonaan ilman kalaa tarvitse olla.
Päätöksiä tulee lokakuulla, joten tulevana talvena sitten ehtii totutella, ettei keväällä ole kiireitä jos huonosti käy.
Ankarasti koetamme saada juhannukseksi kalaa, sillä kotimainen kala keskikesän juhlan kruunaa.
Keskikesän iloista juhlaa toivottaen!
HjS