Kala on terveellisen ruoan maineessa. Sitä syömällä saa proteiineja, vitamiineja ja hyviä rasvoja. Vaikka kalaravinnon yhteyksistä eri tautien riskin vähenemiseen on kertynyt tietoa, ei kysymystä kalan syönnin kytköksestä elinikään ole näyttöä. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä kaivautui amerikkalaisen laajan ja pitkäaikaisen seurantatutkimuksen aineistoon löytääkseen tähän kysymykseen vastauksen.
Tutkimukseen oli kerätty tietoja lähes puolen miljoonan ihmisen ruokavalioista ja seurattu heidän kohtaloaan 16 vuotta. Seurannan aikana kuoli yli 50 000 miestä ja 30 000 naista. Kuolemia yleensä ja erikseen eri tauteihin suhteutettiin kalan syöntiin ja kalasta saatujen omega-3-rasvahappojen määrään.
Kun verrattiin eniten ja vähiten kalaa syöviä ryhmiä, todettiin selviä eroja. Kuoleman riski oli 8-9 prosenttia pienempi paljon kalaa syövillä miehillä ja naisilla. Ero näkyi sekä sydän- että syöpäkuolemissa. Miehillä keuhkosairauksiin menehtymisen riski oli 20 prosenttia alempi. Naisilla tappavan Alzheimerin taudin mahdollisuus oli peräti 38 prosenttia alentunut runsaasti kalaa syövillä.
Kun suhteutettiin kalan mukana saadun omega-3-rasvahappojen määrää kuolemanriskiin, todettiin runsaan saannin vähentävän sydänkuolemien riskiä miehillä 15 prosenttia ja naisilla 18 prosenttia.
Jonkin verran yllättäen kalan valmistustapa oli tärkeää. Paistetun kalan syönnillä ei ollut edullisia vaikutuksia. Ehkä selityksen voi tarjota kalan hyvien rasvahappojen muuttuminen epäedullisiksi transhapoiksi paistettaessa. Saattaa tosin olla, että paistomenetelmälläkin on merkitystä.
Vaikka tämä olikin erittäin laaja ja perusteellinen tutkimus, syy-seuraus-suhde jää – kuten tavallista – auki. Silti tulokset antavat vakuuttavaa tukea nykyisille ravitsemussuosituksille, joissa kalan syöntiin kannustetaan. Voisi toivoa, että etenkin suomalaisen villikalan saanti helpottuisi ja sen syönti yleistyisi. Sillä olisi huomattava kansanterveydellinen merkitys.
Lähde: Journal of Internal Medicine/ Aamuset 11.10.2018, Heikki Arvilommi, kirjoittaja on lääketieteen tohtori ja professori emeritus.