Maan etelä- ja keskiosan suurten järvien selillä on varottava vielä heikkoja jäitä.

Jäiden kestävyydessä on suuria alueellisia vaihteluita. Järvien jäät ovat nyt paksumpia kuin viime vuoden tammikuussa. Maan etelä- ja keskiosan suurten järvien selillä on kuitenkin varottava heikkoja jäitä.

– Vaikka rannan tuntumassa olisikin jäätä parikymmentä senttiä, täytyy olla olla varovainen liikkuessaan kauemmas sinne järvelle, muistuttaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Korhosen mukaan suurin osa järvistä jäätyi tänä talvena joulukuun alussa. Jäiden paksuudessa on kuitenkin suuria alueellisia vaihteluita.

– Esimerkiksi Palovedellä Pirkanmaalla meidän mittaajamme ei vielä vuodenvaihteessakaan uskaltanut mennä jäille, koska ne eivät ole siellä tarpeeksi kantavia.

Ympäristökeskuksen mittausten mukaan järvien jään paksuus on maan etelä- ja keskiosassa noin 15-30 senttiä. Lapissa jäätä on noin 35-50 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan merialueilla on nyt jäätä paksummin kuin viime vuonna tähän aikaan. Viime vuonna jäätilanteeseen vaikutti poikkeuksellisen leuto talvi. Tänä talvena esimerkiksi joulukuu oli selvästi tavanomaista kylmempi.

Lähde: Yle 3.1.2012