Jäätalvi on päättynyt Suomen merialueilla. Ajankohta on aikaisempi kuin koskaan. Jään maksimilaajuus oli päättyneenä talvena vain kolmasosa normaalista.

Jäätalvi Suomen merialueilla on päättynyt. Ilmatieteen laitoksen mukaan jäätä on enää hyvin vähän pohjoisimman Perämeren matalikoilla.

Jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta kertoo, että jäätalven päättyminen määritellään satelliittikuvien perusteella. Myös jäänmurtajien tarve ja liikennerajoitukset vaikuttavat siihen, mille päivälle jäätalven päättyminen merkitään.

– Tällä hetkellä enää Kemiin ja Tornioon on voimassa liikennerajoituksia, mutta nekin todennäköisesti poistuvat viimeistään viikonloppuna, Vainio sanoo.

Jäätalven päättyminen tapahtui nyt aiemmin kuin koskaan. Edellisenä leutona jäätalvena vuonna 2008 tilastomerkintä tuli päivälle 12. toukokuuta.

Vainion mukaan jäätalvesta tekee poikkeuksellisen myös se, että osa Perämerestä pysyi koko talven sulana. Edellisen kerran näin on tapahtunut vuonna 1930.

Jään laajuus on ollut näin vähäinen tällä vuosisadalla vain kahtena talvena, tänä vuonna ja vuonna 2008. 1930-luvun leutoina talvina jäätä oli enimmillään noin 60 000 neliökilometriä, tänä talvena enimmillään 51 000 neliökilometriä.

Niinsanottuna normaalina jäätalvena jäätä on kolme kertaa enemmän kuin viime talvena, eli noin 150 000 neliökilometriä.

Lähde: Yle 7.5.2015