Hankala jäätilanne ja sisäsaaristoon puskevat hylkeet hankaloittavat talvikalastusta. Verkkoja ei voida levittää, kun jäät eivät kanna. Hylkeille maistuvat kuhat Varsinais-Suomen saaristossa.

Erikoiset jääolosuhteet ja hylkeiden majailu sisäsaaristossa ovat hankaloittaneet ammattikalastusta lähikuukausien aikana. Vähittäiskauppaan ei tästä syystä ole saatu tarpeeksi luonnonkaloja kuten kuhaa, ahventa ja ankeriasta.

Saaristomeren ammattikalastajien puheenjohtaja naantalilainen Olavi Sahlsten kertoo, että jäiden alta tapahtuva verkkokalastus on ollut hankalaa. Lunta tuli paljon alkutalven aikana jään päälle, ja sen jälkeen lauha sää on estänyt jäiden vahvistumisen.

– Koko joulukuu oli yhtä kelirikkoa. Jää tuli aikaisin. Se ei kuitenkaan vahvistunut niin nopeasti, että jään alta voisi kalastaa. Jos kantavat jäät pääsevät vahvistumaan lähiviikkojen aikana, sitten verkkokalastus lisääntyy jonkin verran, pohtii Sahlsten.

Hylkeet ovat verottaneet kalakantoja sisäsaaristossa enemmän kuin parina viime syksynä. Edelleen Sahlsten kertoo näkevänsä useita hylkeitä päivittäin kalastusreissuillaan.

– Ne saavat enemmän ravintoa sisäsaaristosta. Ulompana on tarjolla vain silakkaa, mutta sisäsaaristossa ne syövät esimerkiksi kuhaa.

Lähde: Yle 8.1.2013