Pyyntiluvalla sallittavan metsästyksen tarkoituksena on estää ja vähentää itämerennorppien kalastukselle ja kalankasvatukselle aiheuttamia vahinkoja.

Tulevalla metsästyskaudella saa pyytää 300 itämerennorppaa. Se on sata pyyntilupaa enemmän kuin vuosi sitten. Itämerennorpan pyynti on sallittua Perämereltä Merenkurkkuun ulottuvalla alueella syyskuusta lähtien.

– Pyyntimäärien suunta on hyvä. Pyytäjien pitää pysyä norppakannan kasvun perässä, kertoo Suomen riistakeskuksen päällikkö Stefan Pellas.

Metsästyksen tarkoituksena on estää ja vähentää itämerennorppien kalastukselle ja kalankasvatukselle aiheuttamia vahinkoja.

– Vuosittain norpat ja hallit aiheuttavat kalastajille miljoonavahingot, kuvailee Pellas.

Riistakeskuksen mukaan hylkeenpyytäjien määrää on vaikea arvioida, mutta heitä arvioidaan olevan noin sata Suomessa.

– Kyseessä on erikoistaitoja vaativa laji, joka vaatii merimiestaitojen lisäksi erittäin hyvät varusteet ja välineet. Ulkomerellä ei pärjää esimerkiksi tavallisella veneellä, Pellas korostaa.

Maa- ja metsätalousministeriö päättää vuosittaisesta pyyntikiintiöstä, mutta hylkeen pyyntiluvat myöntää riistakeskus.

Norppakanta kasvanut

Itämerennorppa rauhoitettiin vuonna 1988 sen kannan supistumisen takia. Tämän jälkeen kannan tila on parantunut ja kasvanut tasaisesti.

Kesällä 2015 kannan kokonaismäärä ylitti 20 000 yksilön rajan ja tällä hetkellä itämerennorppaa tavataan pääosin Perämeren−Merenkurkun väliseltä alueelta.

Itämerennorpan metsästysajat ovat alkaneen metsästysvuoden osalta 1.9.−15.10.2017 ja 16.4.−31.5.2018. Hyljekantojen seuranta kuuluu Luonnonvarakeskuksen tehtäviin. Luonnonvarakeskus julkistaa ensi kesänä uuden laskennan itämerennorppakannasta.

Viimeksi toukokuun lopussa päättyneellä metsästysjaksolla saatiin saaliiksi 199 itämerennorppaa.

Lähde: Yle 24.8.2017