Euroopan unionin kalastuksesta vastaavat ministerit käyvät Brysselissä ensi maanantaina maatalous- ja kalastusneuvostossa keskustelun komission ehdotuksesta Itämeren kalakantoja koskevasta monivuotisesta suunnitelmasta. Ehdotus koskee turska-, silakka- ja kilohailikantojen pitkäjänteistä hoitoa ja kestävää kalastusta. Suomesta kokoukseen osallistuu maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

Kokouksessa kuullaan myös komission tiedonanto Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon vaikutuksesta eurooppalaisille markkinoille ja kriisin helpottamiseksi tehdyistä toimista. Ministeri Orpon mukaan komission tekemät vakauttamistoimet ovat olleet avuksi kriisin vaikutusten lieventämisessä. Hän kiittää maatalouskomissaari Phil Hogania Suomen joulukuussa saamasta maitoalan kriisituesta ja toteaa, että Venäjän tuontikiellon vaikutuksia on EU:ssa seurattava jatkossakin tarkasti ja on oltava valmiina reagoimaan, mikäli tilanne edelleen heikkenee esimerkiksi sianlihasektorilla.

– Elintarvikkeita koskevat pakotteet pitäisi saada purettua ja vienti Venäjälle palautettua normaaliksi. Suomelle on hyvin tärkeää saada avattua vienti ruokaperunalle, maitotuotteille, sianlihalle ja kalataloustuotteille, hän toteaa.

Lähde: MMM tiedote 23.1.2015