Kaasuputken käyttöaste on noin kolmannes kapasiteetista. Liuskekaasun aiheuttama mullistus vähentää Euroopan riippuvuutta Venäjän kaasusta.
Kovalla kiireellä rakennettu Itämeren kaasuputki on jäänyt melko vähälle käytölle. Linjaa hoitavan Nord Stream -yhtiön mukaan kahden putken keskimääräinen käyttöaste on ollut 35 prosentin luokkaa.
Kaasuputkista ensimmäinen vihittiin marraskuussa 2011 ja toinen lokakuussa 2012. Putket yhdistävät Venäjän kaasukentät Keski-Eurooppaan.
Nord Streamin viestintäpäällikkö Minna Sundelin selittää alhaista käyttöastetta kahdella seikalla. Sundelinin mukaan on normaalia, että uusien kaasulinjojen käyttö alkaa vaiheittain. Lisäksi toinen Saksan päässä olevista yhdysputkilinjoista ei ole kokonaan valmis.
Pullonkaulasta huolimatta kaasun kuljetus Itämeren pohjassa voitaisiin silti liki kaksinkertaistaa.
Vähäiselle käytölle lienee muitakin selityksiä. Ilmeisin on Euroopan taantuma, joka on vähentänyt kaasun kysyntää teollisuudessa.
Lisäksi kaasumarkkinat ovat mullistuneet sitten vuoden 2006, jolloin venäläinen kaasujätti Gazprom ja sen keskieurooppalaiset kumppanit perustivat Nord Streamin. Mullistuksen on aiheuttanut liuskekaasu, jonka kerääminen liuskekivestä on tullut paljon helpommaksi.
Erityisen nopea muutos on ollut Yhdysvalloissa. Vielä muutama vuosi sitten Venäjä kaavaili vievänsä nesteytettyä kaasua Atlantin toiselle puolen, mutta Yhdysvallat onkin muuttumassa maakaasun tuojasta viejäksi.
”Se on yksi hämmästyttävä piirre muutoksen nopeudessa”, sanoo tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.
Mullistus tarkoittaa Vihman mukaan sitä, että tulevina vuosina kaasun hinta laskee ja Euroopan riippuvuus venäläisestä kaasusta vähenee.
Euroopan satamiin tuodaan yhä enemmän nesteytettyä kaasua, ja erityisesti Itä-Euroopan maat ovat olleet kiinnostuneita tuottamaan liuskekaasua omista varannoistaan.
Kilpailu nakertaa elintilaa Gazpromilta, jonka merkittävin omistaja on Venäjän valtio. Gazpromin markkina-arvo ei ole toipunut vuoden 2008 pörssiromahduksesta.
Useat Euroopan maat ovat neuvotelleet uudelleen Gazpromin kanssa tekemiään sopimuksia, jotka ovat olleet pitkäkestoisia ja kalliita. Talouslehti Economist arvioi tuoreimmassa numerossaan, että yhtiön asema Venäjän valtion rahasampona on uhattuna.
Kilpailun kovenemisesta huolimatta Nord Stream valmistelee kolmannen ja neljännen putken laskemista Itämeren pohjaan.
Vihma ja johtaja Ari Suomilammi kaasuyhtiö Gasumista eivät osaa arvioida, vaikuttaako kaasumarkkinoiden muutos putkien kannattavuuteen.
”Venäjällä on iso halu kiertää Ukraina ja päästä suoremmin myymään kaasua Eurooppaan. Siinä mielessä reitit ovat järkeviä, jos investointikustannukset ovat kohdallaan”, Vihma sanoo.
Lähde: HS 28.3.2013