Tulipa käytyä innovatiivisessa tilaisuudessa. Pro Kala järjesti Tampereella Kalatalouden innovaatiopäivät. Räyhäkkäästä nimestään huolimatta paikalle ei kalastajia tullut kuin jokunen ja osanottajajoukko koostui muista kuin meistä lattiatason toimijoista. Mielenkiintoista oli kuitenkin osallistua kun paikalla oli innostunut ja innovoitunut joukko. Hyljeongelmaan sentään vielä yritetään jotain apua tekohengittää mutta muuten alkutuottajalle kohdennettua innostavaa innovaatiota ei juuri ollut tarjolla.
Erilaiset lisätuotteet joita esitettiin kalaraaka-aineesta tiristettäväksi tuskin antavat alkutuotannolle mitään lisäarvoa. Korkean lisäarvon tuotteet joita nyt kalatalouden nimissä esitettiin kehitettävän, tuskin millään muotoa näkyvät alkutuottajan toiminnan kannattavuudessa. Vanha totuus ” mitä pidemmälle jalostettu lopputuote sitä vähemmän jää raaka-aineen tuottajalle” pitää edelleen paikkansa. Alkutuotannon nykytilaa sentään puheenvuoroissa sivuttiin joten ei meitä kokonaan ole unohdettu.
Käytännön innovaatiosta sentään saatiin maistiaiset. Taiga nimistä suklaata oli saatu erä maisteltavaksi. Ei nyt ihan ensimmäseksi tule mieleen yhdistää suklaa ja kala. Kuitenkin sekin ihme nähtiin kun suklaa ja kuivatut kuoreet (norssi) oli suklaaseen valettu. Vaikka siellä jokunen lukija jo yököttelee niin uskokaa pois, hyvää oli.
Innovaatiopäivien alussa oli katsausta. EMRK (euroopan meri- ja kalatalousrahaston) 2014 – 2020. Tilanteesta ja toimivuudesta en nyt viitsi sanoa mitään, toisella kertaa sitten..
Eräänlaisena saavutuksena esiteltiin MSC sekä ASC sertifikonnin aloittamista maassamme. Silakalle ja kirjolohelle. Elinkeinolla sevitystyöhön ei resursseja ole joten siihen saadaan tukea. Kyseessä on kalataluoden yhteiskunnallisen tukirahoituksen tuhlaamista suojelujärjestöjen alkuun panemaan kansainväliseen viherimperialismiin. Viherimperialismin eittämättä osuvimmin kotimaista rannikkokulttuuriamme tuhonneet saavutukset on toistaiseksi:
-ajoverkkojen totaalikielto Itämerellä pyöriäisen suojelun nimissä
-hyljetuotteiden myyntikielto EU:ssa ts hylkeiden suojelu
Lainaus Wikipediasta:
”Imperialismin harjoittamiseen liittyy usein käsite kulttuurisesta ylivoimasta tai kehittyneisyydestä, joka oikeuttaa ”alemmalla kehitysasteella” olevien kulttuuripiirien ja kansojen alistamisen. Samalla imperialisti katsoo kehittävänsä ja sivistävänsä hallinnan alaisia alueita”
Mitään varmuutta ei ole että yhtäkään sertifikaattia maahamme tulee. Kätevästi niukat resurssimme saadaan globaaleille markkinoille selvitystyön kautta.
Isompi ”paatti odottaa” laiturissa jos kokuveneeni ei kantaisikaan saalista. Neljä rysää on vielä pyynnissä. Tyhjää ei ole vielä tarvinnut kokea mutta kehumiseenkaan ei aihetta ole. Isot siiat ovat menneet, mutta pienempää tulee jokusia, taimenia ja kuhia.
Made sumpussa.
Mateet on ilmestynyt ajallaan ja runsaammin kuin aiemmin. Siianpyyntiin viritetty rysä ei ole mikään madepyydys, mutta niitä silti tulee useita kappaleita kokureissulla, joten lienee niitä paremmin näissä vesissä kuin vuosiin.
Nyt seuraillaan tarkasti miten talvi ottaa ensi askeliaan. Rysäpyynnit eivät pakkasia kestä ja vähäinenkin jäänmuodostus on niille tuhoisaa. Viime vuonna viimeinen rysä nousi 8.11 ja silloin oli useita pakkasasteita. Vaikka meri oli avoin ankkuriköysien solmut olivat jäässä ja jouduttiin köydet puukolla katkaisemaan nostettaessa. Nyt (13.11) on vielä 4 rysää pyynnissä
Innovatiivisesti loppuun kuva marraskuun auringon noususta. Auringon nousu on aina lupaus paremmasta päivästä. Odotuksissa on koska heräämme kalastuksen uuteen aamun koittoon ja kun se aamu koittaa onko verkoille lähtiöitä.
HjS