Talvi alkaa merelläkin ja pyydämme jälleen teitä lähettämään jäätämishavaintoja.

Ilmatieteen laitos antaa Suomen merialueilla jäätämisvaroituksia aluksille. Varoittamisella pyritään parantamaan alusturvallisuutta ja tehostamaan merenkulun toimintaa.

Ilmatieteen laitoksen antamat jäätämisvaroitukset löytyvät esimerkiksi säätiedotuksesta merenkulkijoille ja varoituskartalta https://ilmatieteenlaitos.fi/saatiedotus-merenkulkijoille;  https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

HAVAINTOJEN LÄHETYS
Havaintoja voi lähettää meille sivuston http://baltice.org/weather/ kautta sivun oikeasta reunasta kohdasta ”Call for ice accretion and visibility observations” tai linkistä https://virpo.fmi.fi/reports/ (samalla sivulla näkyy myös muiden lähettämät ilmoitukset).  Mikäli sivusto tiedustelee sertifikaattia, se täytyy hyväksyä, jotta voi täyttää lomakkeen. Lomake on nopea täyttää ja suurin osa vastauksista on valmiina valikkoina.

Havaintoja jäätämistilanteista voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen meripalvelut@fmi.fi .

HAVAINTOJEN KÄYTTÖ ILMATIETEEN LAITOKSESSA

Varoittamisen tärkeänä tukena ovat jäätämishavainnot. Havaintoja on usein saatavilla hyvin rajoitetusti ja automaattinen mittaaminen on vaikeaa.

Viime talvena saimme ainoastaan yhden jäätämishavainnon lomakkeella ja pari havaintoa sähköpostilla. Lomakkeella saapuneella havainnolla pystyttiin todentamaan, että tilanteessa oli varoitettu jäätämisestä onnistuneesti.

Suurin haaste jäätämistä koskevien varoitustemme kehittämisessä onkin havaintojen puute. Jos saamme hyviä havaintoja, pystymme parantamaan varoituskykyämme ja ennusteitamme. Olemmekin erittäin kiitollisia kaikista saamistamme jäätämishavainnoista.

Toivon, että voitte tukea meitä tässä merenkulun turvallisuutta osaltaan lisäävässä tietojen keruussa. Voitte halutessanne jakaa tietoa edelleen.

Hyvää talvikautta ja kiitoksia jo etukäteen!

Ystävällisin terveisin,

Aleksi Arola
Meriasiantuntija, Meripalvelut
050 475 5364, aleksi.arola@fmi.fi

Ilmatieteen laitos
Erik Palménin aukio 1, 00560 Helsinki
PL 503, 00101 Helsinki