Peimarin koulutuskuntayhtymän Kalatalous- ja ympäristöopisto on saanut Varsinais-Suomen ELY-keskukselta myönteisen rahoituspäätöksen hankesuunnitelmastaan ”Iktyonomikoulutuksen suunnittelu”. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 14 885 euroa, ja 10 prosentin omarahoitusosuudesta vastaa Peimarin koulutuskuntayhtymä.
Hankkeen taustaa
Iktyonomikoulutusta järjestettiin 1980- ja 1990-luvuilla Paraisilla Valtion kalatalousoppilaitoksessa ja myöhemmin Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutissa opistotasoisena.
Kun opistokoulutus loppui Suomessa kaikilla aloilla 1990-luvulla, iktyonomikoulutus siirtyi Turun ammattikorkeakoululle (AMK). Täällä alkoi vuonna 1998 koulutus luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimikkeellä iktyonomi (AMK). Aloituspaikkamäärä oli vuosittain 23 – 25, ja opintojen laajuus 210 op eli 3,5 vuotta. Iktyonomit ovat sijoittuneet työelämässä muun muassa kalanviljely- ja kalanjalostusyrityksiin, ELY-keskuksiin, neuvontajärjestöihin ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokseen. Turun AMK on ainoa paikka, jossa iktyonomikoulutusta on Suomessa järjestetty.
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) päätti Turun AMK:n esityksen mukaisesti lakkauttaa luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen Turun AMK:sta 2013 syksystä alkaen. Uusia opiskelijoita ei siten enää oteta myöskään kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelmaan.
Iktyonomin tutkintonimike kuitenkin säilytettiin (valtioneuvoston asetus 546/2013).
Elinkeinokalatalouden ja vapaa-ajan kalastuksen kentällä on hyvin laaja-alaisesti nähty tarvetta ammattikorkeakoulutasoiselle iktyonomikoulutukselle myös jatkossa.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeessa on tarkoitus selvittää, missä ammattikorkeakoulussa iktyonomikoulutusta voitaisiin jatkaa yhteistyössä Kalatalous- ja ympäristöopiston kanssa sekä laatia suunnitelma koulutuksen toteuttamistavasta.
Hankkeelle on perustettu ohjausryhmä, joka on koottu laaja-alaisesti kalatalouden alalta. Ohjausryhmän jäsenet ovat:
– Dernjatin Anja, Elintarviketeollisuusliitto ETL / Kalateollisuusyhdistys
– Forsman Antti, Ammattiopisto Livia / Kalatalous- ja ympäristöopisto
– Jordas Kim, Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry
– Jääskeläinen Leena, Suomen Kalakauppiasliitto ry
– Kannel Risto, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
– Lossi Kari, Suomen Kalastusopaskilta ry
– Myllylä Markku (varalla Vesa Karttunen), Kalatalouden keskusliitto ry
– Sandelin Anu-Maria (varalla Mari Virtanen), Suomen Kalankasvattajaliitto ry
– Vetikko Jaana, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö SVK
Ohjausryhmän sihteerinä toimii Maria Saarinen.
Hankkeen toteutusaika on 1.4 – 31.12.2014. Hankkeelle avataan lähiaikoina omat verkkosivut osoitteessa www.livia.fi.
Maria Saarinen
Hankekoordinaattori
Peimarin koulutuskuntayhtymä / Kalatalous- ja ympäristöopisto
Yliopistonkatu 11 a B 21
20100 Turku
puh. 045 6722 688