Kalastuksenvalvonta uhkaa ajautua vaikeuksiin uuden kalastuslain takia. Väki ikääntyy voimakkaasti ja uuden lain edellyttämä lisäkoulutus sekä valvojankoe saattavat johtaa siihen, että osa valan tehneistä valvojista luopuu tehtävistään jo ensi syksynä.

Uusi laki ei kaikilla kalastajilla vielä ole hallussa. Lohjanjärvellä viime viikolla tehdyssä tarkastuksessa vesialueelta löytyi edelleen muutamia pyydyksiä, joita ei ollut merkitty uusien pykälien edellyttämin verkkolipuin.

Lakimuutos ei koske vain kalastajia vaan vaatii entistä enemmän myös kalastuksenvalvojilta. Tällä hetkellä Lohjanjärven kalastusalueella kiertää kaksi valan tehnyttä valvojaa, joilla on valtuudet jatkaa toimintaansa vanhoilla ehdoilla syyskuun loppuun saakka.

Syksyn jälkeinen aika huolettaa Lohjanjärven kalastusalueen hallituksen puheenjohtajaa Eero Savelaista. Uusien valvojien värmääminen on hänen mukaansa vaikeaa.

– Uusien löytäminen on todella hankalaa. Tähän saakka valvojat on saatu vesialueella aktiivisesti liikkuvista ihmisistä, mutta kun väki ikääntyy voimakkaasti ja vaatimukset kasvavat, ei valvojan epäkiitolliseen tehtävään todellakaan ole tunkua.

Tulevaisuudessa ammattimaiset valvojat?

Savelaisen mukaan harrastajat haluavat kyllä kartoittaa tietämystään, mutta virallinen asema käräjäoikeuden valtuuttamana kalastuksenvalvojana ei houkuta.

– Nuoria kiinnostuneita on vain vähän ja toisaalta valvojalta vaaditaan myös kokemusta ja pelisilmää, ettei tunnelma valvontaa tehtäessä pääse kiehahtamaan yli.  

Savelainen ennustaakin, että kalastuksenvalvonnan tavat muuttuvat väkisinkin nykyisen aktiivijoukon ikääntyessä.

– Me aktiivit tiedämme kyllä, mitä järvellä tapahtuu, ja kohdennamme valvontaa sinne, missä ongelmia on. Soisin kuitenkin, että kalastuksenvalvonta olisi ammattimaista toimintaa.

Lähde: Yle 24.7.2012