Perämerellä on tällä hetkellä kaupallisia ykkösluokan kalastajia eli täysin ammattilaisia 65, ja heidän keski-ikänsä on yli 60 vuotta.
– Ikäjakautuma menee siten, että ammattilaisissa on erittäin paljon iäkkäitä, 70- tai jopa 80-vuotiaita kalastajia. Nuoria, aloittavia kaupallisia kalastajia on hyvin vähän, sanoo Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liiton toiminnanjohtaja Tapio Kangas.

Pari viikkoa sitten Hätälä ilmoitti hakevansa sataa uutta kalastajaa lähivuosien kalantarpeisiinsa. 

Ihan kuka tahansa ei pääse Hätälän kalantoimittajaksi, sillä yrittäjän täytyy olla rekisteröitynyt Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukseen kaupallisena kalastajana. Muihin vaatimuksiin kuuluu katkeamaton kylmäketju, eli esimerkiksi kalat täytyy saada jäihin heti merellä, ja käsittelytilojen täytyy olla asianmukaiset.

– Soittoja on tullut paljon, ja kiinnostus on ollut suurta. Tavoite on saada sata kalastajaa usean vuoden kuluessa, sekä kesä- että talvikalastajia, sanoo kotimaan ostaja Markku Manninen Hätälä Oy:stä.

Aleksi Vehkaperä on yksi uusista rekrytoinneista. Hän on valinnut uransa kalastuksesta, vaikka Perämeren rannikolla alan tulevaisuus ei näytä ruusuiselta.

– Varmaan veri on vetänyt tähän hommaan. Olen kalastaja viidennessä polvessa. Lisäksi tässä työssä viehättää täydellinen oma vapaus, Vehkaperä sanoo.

Lähde: Kaleva 28.9.2016