Sanotaan että lukeminen kannattaa aina. Joulukuuhun sijoittui meikäläisen vuoden kirjallinen sesonki. Ensin kuun alussa nopealla tahdilla perehdyin ennakkoon Pro Kalan 13. joulukuuta julkaisemaan kirjaan  ”Kala – Kohtalo vai kutsumus”  Minut oli kutsuttu kirjan julkaisutilaisuuteen kertomaan tuntoja kalastajan näkökulmasta kirjaan ja elinkeinosta yleensä. Kirja on maamme kalatalouden 100- vuoden tarina ja onnistuu siinä hyvin. Kalastajana näkemys ei ole niin myönteinen kuin kirjan teema itsenäisyyden ajan kalataluoden 100-vuotta antaa ymmärtää.

Joulun aikaan lueskelin Tieto-Finlandia ehdokkaana ollutta ”Hyvän sään aikana” kirjaa. Siihen kirjaan olin sidoksissa koska siinä oli pieni kalastusta kosketteleva osio johon haastattelivat kolmea kalastajaa joista yksi olin minä. Kirja antaa hyvän kuvan tästä hetkestä ja miten ilmastoamme käsitellään eri tahoilla. Osin kirjassa ajetaan ihmisen aiheuttamaa ilmaston muutosta kuin käärmettä pyssyn piippuun, mutta onneksi realismia ei kuitenkaan kokonaan uhrata ilmastoalttarille. Kannattaa ehdottomasti lukea.

Tieto-Finlandian voitti  elämänkertakirja kalastaja Pentti Linkolasta. En ole lukenut, mutta varmasti lukemisen väärtti.

Siitä sananlaskusta ”Pihlaja ei kahta taakkaa kanna marjoja ja lunta”. Talvi on puolessa ja täällä rannikolla ei lunta ole kuin nimeksi. Länsirannikon sananlasku pitää kutinsa. Samoin itä-suomen vastakkainen sananlasku, että pihlajan runsas marjaisuus tietää lumista talvea, on oikeassa sillä siellä oli marjoja ja on lunta runsaasti. Ollaan siten kummatkin oikeassa.

Jouluksi kalastus meni niin penkin alle kuin mennä voi. Ensin lohisiimalla ei mitään saalista. Yksi lohi nähtiin kun halli sen siimasta vei. Tunnin kuluttua siiman laskusta ei ollut enään yhtään syöttisilakkaa koukuissa: nekin hallit napostelivat taitavasti koukuista.

Seuraavana päivänä yritettiin silakkaa verkoilla. Saalis mahtui lapjoon ja nekin rikki revittyjä silakan pätkiä ja päitä. Ei edes paistinsilakoita itselle.

Kolmantena päivänä siikaverkoille. Sata verkkoa parhaille siikapaikoille. Verkot välittömästi ylös kilpaa hallien kanssa. Saalis kaksi siikaa jotka sitten graavasin itselle.

Kolmen vuorokauden uurastuksesta kaksi siikaa alkaa hipoa kaikkien aikojen ennätystä tyhjän kalastamisessa.

Villikalasta oli jouluna huutava pula. Yksistään näistä meikäläisen kalastuksista jäi satoja kalaystäviä ilman villiä joulukalaa. Lisää vaan suojelua kuten eri tahot vaativat. Syötetään omat luonnonvaramme hylkeille ja hankitaan syötävämme maailmalta.

Jotain sentään tammikuu toi lisää kalavesillemme. Irtipäässyt jääpoiju oli seilannut verkkoapajallemme Räyhiin.

HjS