Pro Kala ry järjesti Porin SuomiAreenan yhteydessä tiistaina 11.7. keskustelutilaisuuden kotimaisen kalan saatavuudesta.
Koska päätökset asiasta ovat lopulta poliittisia, keskusteluun oli pyydetty maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sekä kansanedustajat ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet Johanna Karimäki (vihr) ja Susanna Koski (kok).
Kalatalousalan asiantuntijapuolta keskustelussa edustivat kalatalouden arvoketjun kaupalliset kalastajat, vesiviljelijät ja kalanjalostajat yhdessä maa- ja metsätalousministeriön sekä ELY-keskusten virkamiesten kanssa.
Puolitoistatuntisen keskustelun jälkeen ministeri ja kansanedustajat kiittivät kaikkia osapuolia hyvästä keskustelusta ja saaduista tiedoista. Jäin pohtimaan, että mitä hyvää on keskustelussa, jos se käydään samalla sisällöllä kerta toisen jälkeen, uudestaan ja uudestaan?
Kaikki keskustelussa esille tulleet asiat ovat olleet kala-alan toimijoiden tiedossa jo vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä.
On selvää, että mikäli kotimaista kalaa halutaan ruokapöytään, onnistuu se antamalla rannikon kaupallisille kalastajille välineet rajoittaa hylje- ja merimetsokantaa sekä lisäämällä ympäristölupien kautta kotimaista kalankasvatusta merialueillamme.
Oliko nyt Porissa käyty keskustelu kotimaisen kalan saatavuudesta oikeasti hyvä keskustelu? Kalatalousalan toimijat ovat jälleen tuoneet oman osaamisensa keskusteluun. Nyt on poliittisen osaamisen ja päätösten vuoro.
Tästä alkaa keskustelun jälkeinen aika – aika, joka ratkaisee, oliko keskustelu oikeasti hyvä.
Antti Forsman
Parainen
Lähde: Turun Sanomat, lukijoilta, 13.7.2017