Hylkeet aiheuttavat päänvaivaa verkkokalastajille Saaristomerellä. Tavallisina talvina hylkeitä ei tähän aikaan näy. Tänä talvena hylkeet ovat viihtyneet verkoilla tavallista pidempään.

Kalastajat ovat saaneet paikoin poikkeuksellisen hyviä siikasaaliita jäättömällä Saaristomerellä. Siikaa on tullut neljänneksen enemmän eteläisellä Airistolla verrattuna normaalitalviin, kertoo kalastaja Heikki Saarinen Naantalin Rymättylästä.

– Tämä siikakanta täällä eteläisellä Airistolla perustuu istutuksiin. Lähin luonnollinen siikakanta on Houtskarissa, muistuttaa Saarinen.

Kalastajat odottavat jääpeitettä, jotta hyljeongelma poistuisi. Saarinen kertoo, että tavallisina talvina hylkeitä ei ole tähän aikaan näkyvissä.

– Se on aika harvinaista. On mahdollista, että jääpeitteen alle jää hylkeitä, mutta se ei kalastuksellisesti ole enää mikään ongelma.

Saarinen kohtasi hylkeen aivan verkkonsa läheisyydessä.

– Yhtenä päivänä oli ihan poikkeuksellinen tilanne. Kun meni verkkolipulle, siellä oli yksi hylje siika suussa. Hylje tietysti pelästyi minua, kun tulin veneellä siihen. Se heitti siian pois, kala jäi hetkeksi kellumaan, lokki vei sen sitten pois, kertoo Saarinen.

Hylkeiden vierailut vaikuttavat jo kokonaissaaliiden määrään.

– Poikkeuksetta kun hylje ottaa verkosta kalan, siihen jää reikä. Isojen verkkojen pitäminen tietyissä paikoissa ei ole enää järkevää.

Tuuli likastaa verkkoja

Tuulinen ja myrskyinen sää on myös vaikuttanut kalastajien elämään. Tuuli aiheuttaa vaihtelua merenpinnan korkeuteen, ja virtaukset likastavat verkkoja.

– Tuulisuus tekee sen, että veden korkeus vaihtelee muutaman kymmenen senttiä vuorokaudessa. Virtaukset likastavat verkot. Pohjakasvillisuutta liikkuu niin paljon, kertoo Heikki Saarinen.

Kalastajat odottavat jääpeitettä myös mateen kalastuskauden alkamisen vuoksi. Helmikuussa alkaa madeaika, ja madetta pyydetään jään päältä.

Lähde: Yle Turku 31.12.2013