Tänä keväänä hallien metsästyksestä saattaa tulla tavallistakin vaativampaa, koska jäitä on vähän ja metsästysmatkat ovat pitkät. Harmaanhylkeen eli hallin pyyntilupia on tälle kaudelle myönnetty yhteensä koko maahan 831.

· Hylkeenpyynti on tunnetusti vaativa metsästysmuoto. Suomen riistakeskuksen myöntämien harmaahylkeiden pyyntilupien käyttöaste onkin jäänyt usein melko pieneksi.

Merenkurkkuun ja Perämerelle on myönnetty tälle kaudelle yli 600 metsästyslupaa hallien eli harmaahylkeiden metsästykseen.

Merenkurkun rannikon jäät ovat pakkautuneet Perämeren pohjoisosiin Hailuotoon ja Ruotsin rannikolle.

Metsästysmatkat venyvät pakostakin pitkiksi, mikä tekee hylkeenpyynnistä entistäkin vaativampaa, sanoo riistapäällikkö Stefan Pellas Rannikko-Pohjanmaan riistakeskuksesta.

– Siinä pitää olla merenkävijä. Se on se meri, joka säätää sen että pääset sinne ja pääset sieltä pois ehjänä.

Stefan Pellas muistaa, että takavuosina hylkeenpyynti koitui jopa monen kohtaloksi.

– Ennen tapahtui paljon kuolemantapauksia. Jää on vaikea maasto. Jos tekee virheitä se virhe voi olla viimeinen, toteaa Pellas.

Hallikanta kasvaa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Itämeren hallikanta on kasvussa. Vuonna 2013 Itämerellä nähtiin RKTL:n lentolaskennoissa noin 30 000 hallia.

RKTL:n laskennoissa nähtyjen hallien määrä on kasvanut 2000-luvun alun noin 10 000:sta nykyiseen lähes 30 000 eläimeen. Kahdenkymmenentuhannen raja saavutettiin vuonna 2006.

Kasvava kanta tuottaa harmia ammattikalastajille. Myös Pohjanmaan rannikon kalastajat toivovat tuleviin talviin kunnon jääpeitettä, se helpottaisi hylkeen metsästystä ja myös talvikalastus sujuisi paremmin.

– Kun on avovesi hylkeet syövät kalat ja repivät verkkoja, Kalastuskonsulentti Leif Kaarto Österbottens Fiskarförbundista.

Lähde: Yle Pohjanmaa 6.3.2014